IT-iștii români excelează în dezvoltarea web și dezvoltarea de software personalizat

Python, Java, JavaScript/TypeScript și suita C sunt cele mai căutate limbaje de programare în România și țările din Europa Centrală și de Est, este concluzia unui studiu despre cele mai populare limbaje de programare realizat de Lemon.io.

Developerii din România excelează în dezvoltarea web și dezvoltarea de software personalizat și au abilități tehnice excelente în JavaScript, C/C++ și programare Python.

La nivel global, conform datelor furnizate de Statista.com, JavaScript este cel mai folosit limbaj de  programare din întreaga lume, urmat de Python, PHP și Java, dar și Kotlin, Swfit, Scala sau Ruby.

De altfel, pe siteurile de recrutare, la începutul lunii septembrie 2022 erau disponibile peste 2.800 de anunțuri pentru Python, Java – peste 2.700, JavaScript – peste 2.000, iar pentru suita C (C, C++, C#) – peste 1.800 de anunțuri.

Țările din Europa de Est și-au câștigat reputația de a fi un adevărat paradis al dezvoltării software offshore. În România, Polonia, Cehia, Ungaria, Ucraina lucrează peste un milion de specialiști în tehnologia informației și software development. 

În România profesează aproximativ 200.000 de specialiști în industria de tech (135.000 în dezvoltare de software), reprezentând 2.6 % din forța de muncă din țară, fiind pe locul trei ca număr de specialiști din regiune.

Primul loc din CEE îl ocupă Polonia, cu peste 400.000 de specialiști în sectorul de IT și software, urmată de Ucraina cu peste 285.000. Ungaria și Cehia au în jur de 150.000 de specialiști fiecare.

CITEȘTE ȘI: În doi-trei ani, sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilități digitale

- Publicitate -

7 din 10 români cred că este mai puțin stresant să acceseze un credit 100% online

7 din 10 români consideră că este mai puțin stresant să acceseze un credit 100% online decât unul tradițional,...

Lidl deschide un nou magazin în orașul Sânnicolau Mare, județul Timiș

Lidl deschide un magazin în Sânnicolau Mare, județul Timiș, pe data de 15 aprilie. Acesta este situat pe Calea...