Investitorii sunt interesați de proiecte imobiliare noi chiar și în contextul Covid-19

Investitorii imobiliari sunt în continuare interesați de proiecte noi în România, chiar și în contextul epidemiei de Covid-19, arată un studiu realizat de Colliers International asupra pieței de investiții în rândul a peste 60 de fonduri de investiții, dezvoltatori, manageri de active și bănci.

În același timp, 70% dintre investitorii activi în segmentul terenurilor susțin că au în plan să încheie toate sau cel puțin unele dintre tranzacțiile deja în curs, conform unui studiu dedicat pieței terenurilor desfășurat în rândul a 115 profesioniști activi pe acest segment imobiliar.

București, în centrul investițiilor în acest an

Cei mai mulți dintre investitorii din piața imobiliară caută să înțeleagă mai bine situația actuală înainte de a lua decizii de investiții (64%). Totuși, aproape un sfert dintre cei care au răspuns studiului Colliers International în piața de investiții declară că, dacă s-ar ivi oportunitatea unei tranzacții cu condiții favorabile, ar investi chiar și în contextul incertitudinilor actuale.

București rămâne locația preferată pentru noi investiții pentru aproximativ 57% dintre respondenți, iar mai bine de 25% dintre cei chestionați sunt deschiși la noi oportunități de investiții în orașe regionale, ceea ce ar putea stimula piața imobiliară, mai ales că doar 5% dintre aceștia dețin în prezent proprietăți în afara Bucureștiului.

Proprietarii de clădiri localizate în București sau în orașele regionale intenționează să mențină în portofoliul lor aceste active.

74% dintre investitori așteaptă condiții de finanțare mai riguroase

Cu toate acestea, investitorii se așteaptă la o înăsprire a condițiilor de finanțare și apreciază că această criză ar putea avea efecte de lungă durată asupra pieței imobiliare, cu implicații complexe atât în ceea ce privește veniturile din chirii, cât și prețurile.

Trei sferturi dintre  respondenți se așteaptă la o scădere a disponibilității finanțării, în timp ce doar jumătate se așteaptă la o creștere a costurilor de finanțare. Drept urmare, este de așteptat ca viabilitatea economică, calitatea proiectelor și istoricul relației cu banca să conteze și mai mult în analiza de creditare a băncilor.

Investitorii activi în piața de terenuri intenționează să continue tranzacțiile în curs în acest an

Pe piața terenurilor, aproape 70% dintre jucătorii activi în tranzacții intenționează să avanseze cu toate sau cu unele dintre tranzacțiile în curs, iar 43% dintre participanții la studiul Colliers pe acest segment se așteaptă să închidă tranzacţii în următoarele 3 luni.

Mai mult, majoritatea investitorilor care nu prevăd finalizarea unei tranzacții (achiziție sau vânzare) pe termen scurt se așteaptă să încheie totuși o tranzacție până la sfârșitul anului. Doar 16% dintre intervievați nu se așteaptă să finalizeze nicio achiziție sau vânzare de teren în 2020.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la terenuri, 44% dintre investitorii participanți la studiul Colliers International se așteaptă ca prețurile să scadă în viitorul apropiat, în timp ce un procent similar de investitori nu au o opinie clară pe acest subiect.

Efectele asupra pieţei imobiliare ale COVID-19 pot fi de lungă durată

Peste 67% dintre investitori se așteaptă ca implicațiile actualei epidemii de Covid-19 asupra economiei românești să dureze mai mult de un an.

Cu toate acestea, există ceva mai mult optimism în ceea ce privește piața imobiliară, 35% mizând pe o recuperare în mai puțin de un an.

De altfel, investitorii care prognozează implicațiile asupra pieței imobiliare pe o perioadă mai mare de un an sunt mai puțini (52%) decât cei care se așteaptă la efecte pentru economia generală pe termen lung (67%).

Investitorii sunt și mai optimiști când vine vorba de propria companie, 27% așteptând să-și revină la normal în mai puțin de 6 luni, iar 38% în mai puțin de un an, ceea ce poate fi un semn de încredere în viabilitatea afacerii lor.

- Publicitate -

Aproape de 200.000 de investitori pe piața de capital din România

Numărul investitorilor pe piața de capital autohtonă a continuat să crească și a ajuns la 191.743 la finalul primului...

TAROM vinde bilete de avion la prețuri speciale, începând de la 125 euro

În perioada 14-16 iunie 2024 compania aeriană TAROM dă startul unei oferte cu tarife începând de la 125 euro...