Investitorii români se tem din ce în ce mai mult de inflație și de starea economiei naționale, potrivit celui mai recent sondaj eToro.
Astfel, un procent uriaș de 70% dintre investitorii români intervievați nu sunt încrezători în ceea ce privește evoluția economiei românești.
Neîncrederea investitorilor a crescut cu peste 12% față de acum trei luni. În plus, mai puțini investitori sunt dispuși să își majoreze investițiile.
Ce acțiuni tranzacționează românii pe platforma eToro
Investitorii români rămân interesați de acțiunile locale, dar tranzacționează și acțiuni străine, cum ar fi cele din S&P 500 și DJIA (Dow Jones Industrial Average).
Sentimentul investitorilor români este în mare parte pozitiv, 31% dintre aceștia considerând că în următoarele 12 luni indicele va crește între 6 și 15%.
La polul opus, doar 14% dintre românii intervievați cred că S&P 500 va suferi o corecție de până la 15%, iar 5% sunt foarte pesimiști, considerând că se va prăbuși cu peste 15%.
29% dintre investitori au declarat că dețin acțiuni internaționale, cu puțin sub cifra celor care au indicat că dețin acțiuni la BVB (35%).
Investitorii români intenționează să își reducă investițiile în acțiuni autohtone (de la 35% la 31%), în acțiuni străine (de la 29% la 27%), dar să își majoreze investițiile în mărfuri.
Românii sunt campioni la tranzacțiile cu criptomonede
Deși sunt interesați de acțiuni investitorii români sunt și mai interesați de criptoactive, iar 51% dețin astfel de active.
Aceasta reprezintă o creștere de 5% față de cei 46% în trimestrul trecut. În plus, doar 2% intenționează să-și diminueze investițiile în criptoactive.
România este pe primul loc în ceea ce privește numărul de investitori care au criptoactive în portofoliile lor, la mare distanță de locul 2, Polonia (37%).
Vor crește sumele investite?
În ceea ce privește sumele care vor fi investite, 28% dintre investitorii români chestionați au declarat că vor investi mai mult în următoarele 12 luni.
33% vor investi mai puțin, iar 38% vor investi aproximativ aceeași sumă ca și până acum.
Unul dintre motive ar putea fi faptul că majoritatea investitorilor – 58% – se tem de o corecție a pieței interne, în următorul an.