Investitiile in spitalele private insanatosesc imobiliarele

sursa foto: ro-news.ro

In domeniul imobiliar se distinge o noua directie de dezvoltare: spitalele si clinicile private, din ce in ce mai apreciate de romani. Specialistii de la Regatta Real Estate Company explica acest trend.

 

Recent s-a putut observa o noua arie de interes pentru investitorii imobiliari – domeniul serviciilor medicale private. Cateva intrebari se impun. Cat de mare este cererea pentru spitale si clinici private? Care sunt insa spatiile ideale pentru acestea?

 

In afara de proiectul normativ al Ministerului Sanatatii de a introduce sistemul de coplata al serviciilor medicale de stat, evidentele beneficii privind calitatea, promptitudinea si eficienta din mediul medical privat au convins numerosi romani.

 

Aceasta optiune a determinat jucatori importanti sa investeasca in directia spitalelor private: Medicover si Sanador au in plan deschiderea de astfel de spitale, initiativa dusa deja la implinire de catre Centrul Medical Unirea sau de Medlife, care inaugureaza curand al doilea spital.

 

Potrivit estimarilor din 2010 furnizorii principali de servicii medicale private vor investi, in perioada 2011-2012, peste 200 milioane euro in spitale private. In conditiile in care piata de servicii medicale private din Romania nu este inca saturata, competitia in sector va fi apreciabila.

 

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spatiu pentru a deveni atractiv pentru investitorii interesati de clinici sau spitale private?

„In primul rand, clinicile nu mai sunt amplasate exclusiv in cadrul unor cladiri de birouri”, declara Mihaela Oprea, Rental Department Manager Regatta Real Estate Company. „Terenuri pentru dezvoltare sau cladiri cu suprafata de peste 1.000 m2 pe etaj, acestea sunt cele doua optiuni care pot functiona pentru acest tip de cladire, la care se adauga anumite conditii, precum amplasarea centrala, acces facil la mijloace de transport in comun sau inaltimea etajului”. Zona trebuie sa fie linistita si cat mai lipsita de poluare fonica, iar accesul catre institutie sa se poata face lesne pe strazi largi pentru circulatia cat mai usoara a ambulantelor.

 

Resuscitarea pietei, venita odata cu investitiile in clinici si spitale private, nu trebuie privita ca o solutie de criza si nici ca un panaceu miraculos. E drept ca multe cladiri au fost transformate – cel putin parterul lor – de catre dezvoltatori, in absenta finantarii sau a clientilor, insa nu orice cladire de acest fel poate avea aceasta noua destinatie.

 

Specialistii de la Regatta Real Estate Company au realizat acest portret-robot al cladirii ideale pentru un centru medical, iar portofoliul Regatta include numeroase astfel de proprietati. Printre acestea, Mihaela Oprea exemplifica proprietatea din portofoliul Regatta de pe strada Eminescu, care are doua subsoluri, parter si trei etaje, totalizand 1500 m2 , sau pe cea din Baneasa, care insumeaza prin subsol, parter, patru etaje si unul retras 1690 m2.

- Publicitate -

Welcome Wendy’s! Primul restaurant al americanilor din România se deschide în 2025

Wendy's a semnat acorduri de franciză cu companii din România și Irlanda, cu obiectivul de a dezvolta sute de...

Tranzacții imobiliare de peste 400 milioane euro în prima jumătate a anului

Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România, de peste două...