Investițiile imobiliare din România scad în linie cu evoluția regională

Valoarea investițiilor imobiliare a ajuns la aproape 290 milioane euro în România în primele șase luni din 2021, în scădere cu 29% față de prima jumătate a lui 2020.

Tranzacțiile în segmentul birourilor reprezintă aproximativ 66% din volum, arată Colliers.

Primele șase luni ale lui 2021 au fost marcate în special de tranzacții de birouri care au implicat clădiri din București, cu un mix de chiriași predominant internațional.

Mai mult de jumătate din volumele investite în prima parte a lui 2021 s-au concentrat pe trei tranzacții mari de birouri.

Cea mai mare tranzacție înregistrată până acum în acest an a fost încheiată în trimestrul trei din acest an.

Aceasta include vânzarea Hermes Business Campus într-o tranzacție de aproximativ 150 de milioane euro, de dezvoltatorul belgian Atenor către Adventum Group .

O altă tranzacție finalizată în trimestrul al treilea a fost achiziționarea clădirii Dacia One de către Dedeman de la Atenor.

Investițiile în sectorul industrial au reprezentat 24% din volumul total înregistrat în primul semestru, cu tranzacții semnificative în orașele regionale.

Restul de 10% a fost direcționat către sectorul de retail și sectorul hotelier, marcând intrarea a doi noi investitori pe piața locală.

O altă categorie de active imobiliare care a înregistrat un interes bun a fost cea a parcurilor de retail, a centrelor comerciale cu chiriași ancoră puternici și a magazinelor de bricolaj.

Care este situația în Europa Centrală și de Est

La nivelul Europei Centrale și de Est, volumul investițiilor înregistrează scăderi anuale de circa 22%.

Valoarea totală a tranzacțiilor din prima jumătate a acestui an a fost de aproximativ 4,9 miliarde euro.

Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiții reprezentând mai mult de jumătate din totalul investițiilor înregistrate în cele mai mari 6 țări din Europa de Est.

Urmează Cehia și Ungaria, cu o pondere de 20%, respectiv 10%.

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în primul semestru din 2021, în ceea ce privește tranzacțiile, cu o pondere de 39% din volumul total al investițiilor.

Acesta este urmat de spațiile industriale și logistice (25%), și, la distanță. de sectoarele de retail și ospitalitate (20%).

- Publicitate -

Brandul românesc 5 to go urcă pe locul 7 în topul european al cafenelelor

Brandul românesc 5 to go, care a depășit recent borna de 600 de locații deschise, urcă pe locul 7...

Mai bine de jumătate din angajații la stat au vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani

În sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani...