Investiţii imobiliare foarte scăzute în trimestrul trei

În primele nouă luni investiţiile au crescut cu 56%, la 192 ilioane de euro. Trimestrul al treilea a consemnat investiţii de doar 4 mil. euro.

Până la sfârşitul triemestrului al treilea din acest an, volumul de investiţii a atins 192 milioane euro, sectorul de retail fiind segmentul cu cea mai mare activitate investiţională, se arată într-un studiu realizat de DTZ Echinox. Totalul primelor trei trimestre depăşeşte valoarea atinsă în 2009, înregistrându-se o creştere cu 56%. A fost evident faptul că restricţiile financiare au pus presiune pe proprietari, creându-se astfel oportunităţi de achiziţii pentru investitorii activi.

Trimestrul doi din 2010 a înregistrat un nivel similar de activitate cu primul trimestru, în timp ce perioada iulie-septembrie fiind cea mai slabă în ceea ce priveşte activitatea investiţională. În T3 2010 Omilos a reuşit să-şi sporească investiţia prin atragerea de fonduri de la investitori instituţionali. Suma de 4 mil. euro a fost alocată pentru finanţarea dezvoltării de extensii pentru proiectele Era Shopping Park Oradea şi Era Shopping Park Iaşi.

Peste 90% din tranzacţii au fost acaparate de retail

Retail-ul a fost cel mai activ segment, cumulând 92% din totalul tranzacţiilor. Astfel, se confirmă potenţialul acestui sector, din perspectivă investiţională; chiar dacă a fost cel mai afectat, prezintă totuşi multe oportunităţi, pe măsură ce economia şi piaţa de real estate se revigorează. „Acest lucru este în mare măsură susţinut de către profilul consumatorilor din România, care nu a atins încă maturitatea, ceea ce se reflectă într-o piaţă încă subdezvoltată a creditelor de consum, salarii mici, în comparaţie cu restul Europei şi în faptul că piaţa locuinţelor este încă dominată de proprietari care nu sunt grevaţi de ipoteci”, afirmă reprezentanţii DTZ Echinox, într-un comunicat.

În T2 şi T3 tranzacţiile au fost de dimensiuni medii sau mari

În comparaţie cu T1, următoarele două trimestre indică o schimbare în ceea ce priveşte dimensiunea tranzacţiilor, majoritatea fiind de dimensiuni medii sau mari. Analiza noastră indică o suprafaţă medie tranzacţionată de 29,800 mp pentru T2 2010 şi de 25, 800 mp pentru T3 2010. Immoeast a fost cel mai activ investitor instituţional în 2010. Într-una dintre cele două tranzacţii Immoeast a achiziţionat diferenţa de 10% din acţiunile West Gate Center (Craiova); cealaltă tranzacţie se referă la achiziţionarea Polus Center (Constanţa) pentru 40 mil. euro (incluzând datoria).

- publicitate -

trebuie să citești