Indiferent daca bebelusul va fi hranit cu lapte praf de la inceput, daca se va completa laptele matern cu lapte praf sau daca se trece de la laptele matern la lapte praf, de cele mai multe ori parintii au intrebari in leagatura cu hranirea artificiala a copilului. Cele mai comune dintre aceste intrebari sunt:
Cat de des trebuie sa fie hranit copilul?
Nou-nascutii si bebelusii mici ar trebui hraniti ori de cate ori par sa le fie foame. Aceasta se numeste hranire la cerere.
Dupa primele cateva zile de viata, majoritatea nou-nascutilor sanatosi hraniti cu lapte praf mananca la fiecare 2-3 ore. Pe masura ce devin mai mari si burtica lor poate contine mai mult lapte, de obicei mananca la fiecare 3-4 ore. Odata ce bebelusii cresc, se vor acomoda intr-o rutina de hranire mai previzibila si vor dormi mai mult noaptea, fara a avea nevoie de biberon.
Cum arata cel mic ca ii este foame?
Semnele ca bebelusilor le este foame includ:
- Miscarea capului intr-o parte sau alta;
- Deschisul gurii;
- Scoaterea limbii;
- Introducerea degetelor in gura;
- Imitarea suptului sau chiar prinderea colturilor de la lenjeria din patut intre buze;
- Agatarea de hainele mamei.
Bebelusii ar trebui hraniti inainte de a se supara si de a plange. Plansul este un semn tarziu de foame. Dar nu de fiecare data cand copilul plange este un semn al foamei. Uneori, bebelusii trebuie doar sa fie imbratisati sau schimbati. Sau ar putea fi bolnavi, obositi, le-ar putea fi prea cald sau prea frig, ar putea sa aiba dureri sau sa aiba colici.
Cat de mult ar trebui sa manance bebelusul?
In primele cateva saptamani, bebelusul va manca 60 pana la 90 de mililitri. Aceasta cantitate poate varia in functie de semnele de foame ale bebelusului. Este important ca fiecare parinte sa discute cu pediatrul pentru a determina cat de mult poate sa manance un bebelus in functie de etapele de dezvoltare. Tot pediatrul este si cel care va stabili suplimentarea dozelor in cazul in care copilul nu se dezvolta corespunzator si nu ia in greutate.