Interagro și grupul american Nitron construiesc un terminal în portul Zimnicea

Interagro are în derulare, în parteneriat cu grupul american Nitron, o investiție de aproximativ 22 de milioane de euro pentru amenajarea unui terminal mixt, import și export, de îngrășăminte în portul dunărean Zimnicea.

Terminalul este deja în faza finală de dezvoltare – termen 2020, se va întinde pe 3 hectare și va avea o capacitate inițială de 350 – 400.000 de tone, la export și de circa 150.000 de tone la import.

Îngrășămintele ce vor fi comercializate prin intermediul terminalului zimnicean sunt de tipul celor azotoase(uree, azotat de amoniu, nitrocalcar, îngrășăminte lichide), fosfatice/complexe și pe bază de potasiu.

Investiția Interagro este de tip asociere în participațiune cu Nitron (care este și principalul colaborator internațional pentru exporturi al Interagro), care ne va pune la dispoziție, pentru importuri, îngrășăminte DAP și TSP, de producție SUA și Mexic (tot cu tehnologie SUA).

Produsele vor fi aduse în principal pe Dunăre, cu barjele, dupa ce sunt aduse pe nave maritime la Constanța, cu descărcare directă în barje (s-au alocat 18 barje din proprietatea grupului pentru acest terminal).

Ce facilități va avea terminalul

  • trei depozite mari (de până la 12-14.000 tone fiecare, închise complet) cu acces la toate cele 3 sisteme de transport (auto, cale ferata și naval/ barje cu posibilități de descărcare sau încărcare rapide (200 tone pe oră descărcare, 250 tone încărcare la vrac);
  • două dane de operare în dublu sens, încărcare/ descărcare;
  • două macarale de cheu de câte 16 tone;
  • stâlpi și estacadă de benzi, atât la descărcare cât și la încărcare la fluviu/Dunăre;
  • stație de descărcare și cântarire electronică CF;
  • mașini de ambalat de la saci mici de 50 kg până la saci de 1000 kg, cu încărcare automată în camioane și vagoane CF.

Tot terminalul va fi operat dintr-un singur centru de comandă automatizat.

Ioan Niculae, președinte Interagro„Am ales Zimnicea pentru această investiție deoarece este cel mai modern port la Dunăre, de pe teritoriul Romaniei, având cheu vertical și putând opera 12 luni pe an, indiferent de nivelul fluctuant al fluviului. În plus, cea mai mare parte a activelor existau deja și sunt în proprietatea noastră. Piața principală deservită, la import, va fi România (Zimnicea este chiar în  centrul Câmpiei Române, inclusiv Băraganul) iar prin accesul foarte ușor la toate cele trei forme de transport, mărfurile pot fi duse oriunde în România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, inclusiv Ucraina, pe barje”.

Ce se întâmplă în fabricile de îngrășăminte Interagro din România

Chemgas Slobozia funcționeaza și va funcționa pe tot parcursul anului 2020;

Donau Chem Turnu Măgurele este gata de pornire, cu toate reviziile făcute;

Ga Pro Co Chemicals Piatra Neamt urmează să fie repornită în maximum 2 luni de zile, după terminarea reviziilor;

Amurco Bacău – în funcție de terminarea și livrarea a doua utilaje comandate din străinătate, compania prognozează începerea producției în iulie 2020;

Nitroporos Făgăraș – compania realizează investiții substanțiale și de durată, iar repornirea instalației de amoniac și a fabricilor de acid azotic și azotat de amoniu, îngrășamânt si poros/ tehnic, este programată pentru trimestrul 1, 2021.

Combinatul de metanol Viromet Victoria va reporni la începutul lunii martie 2020.

Interagro deține șase fabrici de îngrășăminte și peste 40.000 de ha de teren agricol. Compania operează, de asemenea, fabrici de procesare produse agricole și investește constant în turism și sport.

Nitron Group este prin cei mai mari traderi internaționali de îngrășăminte, cu un volum anual al comerțului de peste 6,5 milioane de tone, venituri de peste 2 miliarde de dolari și prezență pe 5 continente.

- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...