Insolvențele în România, scădere cu 33% în primul semestru 2019

Un nou Studiu realizat de Coface România privind evoluția insolvențelor în România, pe parcursul primului semestru al anului 2019, punctează scăderea numărului de companii insolvente în această perioadă, cu 33%, în contextul unei creșteri economice reale susținute, de 5,1%.

Cu toate acestea, evoluția macroeconomică nu este sustenabilă, din cauza mai multor dezechilibre: adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primul semestru al acestui an, prin comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, cea mai ridicată inflație anuală din cadrul UE, de 4,1%, creșterea deficitului comercial și deprecierea monedei naționale. Mai mult, analiza Coface arată că scăderea insolvențelor este compensată de creșterea firmelor radiate, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil.

Aspecte și evoluții pozitive

  • Numărul companiilor insolvente în primul semestru din acest an a scăzut cu 33% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior;
  • Companiile care au intrat în insolvență pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani;
  • Distribuția regională a cazurilor de insolvență în primul semestru al anului 2019 reflectă scăderea generalizată la nivel national, toate regiunile înregistrând astfel scăderi mai mari de 20% ale companiilor intrate în insolvență.

Riscuri anticipate pentru viitor

  • Aproape trei sferturi din scăderea insolvențelor este înregistrată pe segmentul companiilor care nu au depus declarațiile financiare (37%), nu au înregistrat venituri (14%) sau cifra de afaceri înregistrată în anul 2018 a fost sub 100.000 EUR (27%);
  • Scăderea insolvențelor este anulată de creșterea semnificativă a numărului companiilor radiate (+76%), astfel că numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent este de 85.960 de companii, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului anterior;
  • Mediul de afaceri rămâne foarte polarizat, primele 1.000 de companii (conform cifrei de afaceri) concentrând jumătate din veniturile tuturor celor 500.000 de firme active în România;

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvență și în baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu 33% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.562 de insolvențe. În același timp însă, companiile care au intrat în insolvență în perioada analizată au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimul deceniu, acest lucru fiind datorat scăderii numărului de companii mari care au intrat în incapacitate de plată.

În ceea ce privește numărul companiilor mari (cu cifra de afaceri peste 0,5 MIL EUR) care au intrat în insolvență în perioada analizată, acesta a înregistrat o scădere de aproape 40%, ajungând la 174 de firme insolvente, atingând astfel nivelul minim din ultimul deceniu. Însă investițiile scad, durata de rotație a stocului crește, viteza colectării creanțelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, aspecte dificile cu care se confruntă aceste companii.

Cele mai afectate sectoare de activitate în primul semestru al anului 2019

Conform analizei Coface, primele 3 sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență sunt: comerțul cu ridicata și distribuție (480), sectorul construcțiilor (438) și comerțul cu amănuntul (387).

Analizând numărul de insolvențe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv, analiza Coface evidențiază următoarele sectoare de activitate, ca fiind primele 3 cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator (raportat la 1.000 de firme active): sectorul tranzacțiilor imobiliare, comerțul cu ridicata și distribuție și sectorul transporturilor.  

„Mediul de afaceri din Romania se află în situația paradoxală în care în pofida unor ani de creștere economică extrem de dinamică, nu reușește să concretizeze suficiente oportunități din cauza provocărilor actuale și a incertitudinilor externe ori pe plan local, cele din urmă acționând semnificativ la începutul acestui an. Numărul companiilor active nu a crescut în ultimii 10 ani, iar pe ansamblu companiile sunt mai îndatorate și au presiuni mai mari pe lichiditate. Dacă ne uităm la vârful economiei, evoluția pe parcursul anului 2018 a celor mai mari 1.000 de companii active în România (care concentrează jumătate din veniturile tuturor firmelor) reflectă provocări majore în dezvoltarea acestora: diminuarea marjei brute (concurența agresivă), scăderea profitului operațional (costurile cresc mai accelerat decât veniturile, de menționat aici presiunea pe costurile cu salariile) și deteriorarea competitivității (activele sunt utilizate pentru o perioadă mai extinsă)”, afirmă Eugen Anicescu, Country Manager Coface România.

Astfel, din totalul celor 3.058 de companii insolvente in primul semestru al anului curent, 1.529 dintre acestea au depus declarațiile financiare pentru activitatea desfășurată în anul 2018. Rezultatele analizei Coface confirmă faptul că una dintre principalele cauze care au alimentat riscul intrării în insolvență a fost deteriorarea lichidității, care a fost compensata prin extinderea creditului furnizor.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...