Inițiativă comunitară pentru restaurarea Vilei Ivanovici din Băile Govora

Istoria de aproape 120 de ani și starea Vilei Ivanovici din Băile Govora, județul Vâlcea, au motivat apariția primei inițiative comunitare care să sprijine efortul viitor de restaurare, prin punerea în siguranță a monumentului istoric și stoparea degradării, până la momentul găsirii resurselor pentru viitorul ei.

Restaurarea necesită fonduri și expertiză profesională, ambele aflate pe lista de nevoi ale orașului.

Profitând de premiera apelului de proiecte lansat de Institutul Național al Patrimoniului, o echipă interdisciplinară de specialiști își propune să ajute autoritățile locale, administratorul imobilului, să desfășoare intervenția de urgență pentru punerea în siguranță a Vilei Ivanovici.

Succesul apelului de finanțare ar putea aduce 200.000 lei, completați de alți 20.000 lei contribuție proprie.

Pentru această sumă, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri care oferă doritorilor beneficii legate de turismul cultural în Băile Govora și împrejurimi, oferite de Castle Break: tururi ghidate, experiențe gastronomice, degustări de vin – și șansa să se implice în cunoașterea, păstrarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din România.

Campania Sprijină Vila Ivanovici este descrisă pe www.govora.studio. De asemenea, proiectul este sprijinit de Fundația Comunitară Vâlcea, care administrează donațiile din partea sponsorilor.

Cum arată Vila Ivanovici

Remarcabilă prin dantelăria de lemn a fațadei și prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, căci stațiunea era în primii săi ani atunci când Colonelul Ivanovici a construit clădirea, în jurul anului 1900.

Vila Ivanovici a fost recunoscută legal ca parte din patrimoniul național abia în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007. De atunci, vila este monument istoric de importanță locală și este protejată de lege.

Astăzi, vila are plafoane căzute, părți din învelitoare lipsă, zone de verandă prăbușite, pereți fisurați, planșee de lemn deformate. Degradările majore sunt la corpul secundar, mai puțin vizibil de la stradă și care a fost acoperit de vegetație până recent.

În cazul în care acesta va ceda, există riscul ca și o parte din corpul central să se prăbușească. Așadar, pentru evitarea unui probabil colaps, primul pas este punerea vilei în siguranță.

Aceste lucrări de primă necesitate sunt urgente, iar grupul de iniţiativă Studio Govora are un plan pentru a le realiza.

Soluțiile propuse de specialiști includ sprijiniri și eșafodaje de lemn, desfacerea controlată a unor elemente constructive, un acoperiș de protecție nou pentru corpul secundar, repararea învelitorii, montarea de jgheaburi și burlane, un șanț pentru redirecționarea apei pluviale, evacuarea molozului, și montarea de martori pentru a monitoriza fisurile.

Numeroase proiecte conexe pentru Govora

În linie cu acest proiect de punere în siguranță a Vilei Ivanovici sunt și alte proiecte prin care Studio Govora și partenerii vor să mobilizeze și să sprijine factorii de decizie locali și comunitatea pentru a revitaliza fondul istoric construit.

Cu sprijin de la Asociația ARCHÉ, Fundația Comunitară Vâlcea, Administrația Fondului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România, sunt în plan:

  • Zilele Arhitecturii Balneare din Govora – un eveniment dedicat explorării patrimoniului orașului prin tururi ghidate, ateliere tematice, vânătoare de comori, concerte, proiecții de film, seri de storytelling și expoziții ce va avea loc între 3 – 9 august;
  • Instrumente de marketing cultural local;
  • Plan de acțiune pentru revitalizarea patrimoniului construit;
  • O analiză a spațiului urban;
  • Restaurarea unui foișor interbelic;
  • Îndrumar pentru întreținerea proprietăților cu specific local;
  • Dialog constant cu toți actorii locali și regionali ce pot contribui la recunoașterea și utilizarea patrimoniului ca resursă pentru dezvoltarea durabilă a orașului.

Despre viitorul Băilor Govora se va discuta în 10 iulie, la o Masă Rotundă, alături de invitați cu experiență în revitalizarea patrimoniului cultural. Rezultatele dezbaterii vor fi publicate într-un comunicat de presă dedicat.

Băile Govora

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătății, stațiunea s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă.

Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.

Însă așa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, locuitorii orașului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...