Îngrijorați de schimbările climatice, românii ar vrea ca statul să ia măsuri mai dure

Un procent imens de 85% dintre români sunt mai îngrijorați de criza climatică decât de propriul guvern, arată un studiu al Băncii Europene de Investiții.

Prin urmare, sunt destul de pesimiști când vine vorba despre capacitatea țării noastre de a face o tranziție verde ambițioasă.

36% sunt de părere că România nu va reuși să reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris.

În plus, majoritatea (64%) cred că România nu va reuși să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Diferența dintre generații este evidentă, 44% dintre persoanele în vârstă de maximum 30 de ani cred că România va reuși, față de 29% dintre persoanele în vârstă de peste 64 de ani.

71% dintre persoanele în vârstă de peste 64 de ani cred că România nu va reuși să îndeplinească obiectivul stabilit pentru 2050.

Pe de altă parte, 56% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani împărtășesc acest pesimism.

Drept consecință, aproape două treimi (63%) dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte, similare cu cele implementate pentru a combate criza COVID-19.

Cele mai populare soluții pentru combaterea schimbărilor climatice printre români

Majoritatea românilor (76%) ar susține, într-o măsură mai mare decât europenii, introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală.

Chiar și 75% dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe.

Românii susțin și o garanție de minimum 5 ani pentru orice produs electric sau electronic (94%) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide, cu emisii reduse (90%). ,

De asemenea, sunt de acord cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95%).

Românii preferă energiile regenerabile

Întrebați pe ce sursă de energie ar trebui să se bazeze țara lor pentru a combate încălzirea globală, majoritatea românilor au răspuns că preferă energiile regenerabile (70%).

Însă sprijinul pentru energiile regenerabile diferă în funcție de nivelul veniturilor.

64% dintre persoanele cu venituri mai mici ar susține dezvoltarea în continuare a energiilor regenerabile față de 79% dintre persoanele cu venituri mai mari.

În același timp, românii, în general, sunt mai puțin favorabili energiei nucleare decât alți europeni (7% față de 12%).

În fine, românii sunt ușor mai puțin înclinați decât alți europeni să creadă că țara lor ar trebui să se bazeze pe economii energetice (14% față de 17%).

- Publicitate -

Ultimele

HalfPrice ajunge la trei magazine în România, după deschiderea unității din București

Retailerul polonez HalfPrice a ajuns din această lună la trei unități pe plan local după ce a deschis cel...