Îngrijirea nazală la nou-născuți și bebeluși

Ca și adulții, nou-născuții și bebelușii pot prezenta congestie nazală. Diferența însă, este că cei mici nu știu încă să își sufle nasul și să scape de mucusul acumulat, motiv pentru care este necesară intervenția părinților.

Chiar dacă bebelușul nu are nasul înfundat, îngrijirea nazală trebuie efectuată zilnic împreună cu cea bucală, orală și auriculară, toate acestea împreună alcătuind de regulă toaleta de dimineață a celui mic.

Deoarece există numeroase dispozitive și metode care pot ajuta la îngrijirea și decongestionarea nasului, în continuarea acestui articol vom veni în ajutor noilor părinți prin menționarea a 5 metode de luat în considerare pentru îngrijirea nazală a celui mic.

5 metode de îngrijire și decongestionare nazală

Având în vedere că înfundarea nasului poate avea mai multe cauze, cum ar fi expunerea la aer uscat, răceală, gripă sau alergii, este important de monitorizat starea celui mic și de a anunța medicul specialist dacă sunt observate și alte simptome sau abateri de la normal.

Trebuie menționat că unele metode depind de vârsta bebelușului, vezi aici curățarea nasului la copilul sub 3 luni, unele dintre ele fiind contraindicate în anumite situații. Din acest motiv întrebarea medicului specialist înainte de efectuarea oricărei metode este recomandată.

Pentru cazurile ușoare de congestie nazala însă, îngrijirea nasului poate fi efectuată prin:

Aspirarea secrețiilor cu ajutorul unei pompițe de cauciuc

Această metodă este una dintre cele mai simple și folosite tehnici de aspirare a secrețiilor celui mic.

Pentru a aspira mucusul acumulat în interiorul nărilor, pompa trebuie apăsată prima dată pentru a elibera aerul, apoi poziționată la nivelul nărilor și eliberată pentru a aspira conținutul nărilor în interiorul ei.

Deoarece bebelușul cel mai probabil se va zbate în timpul procedurii, munca în echipă a celor doi părinți este încurajată!

Spray cu soluție salină

În funcție de vârsta bebelușului, spray-ul cu soluție salină poate fi considerat o opțiune bună pentru înlăturarea secrețiilor.

Mai mult decât atât, soluția salină poate face mai ușoară aspirarea cu pompița de cauciuc prin dezlipirea din timp a secrețiilor și a mucusului întărit.

Aspirator nazal

Mulți părinți aleg aspiratorul nazal în locul pompiței de cauciuc pentru a aspira secrețiile mult mai rapid și mai eficient din nasul celui mic.

Chiar dacă există mai multe tipuri și modele de aspiratoare nazale, în general acestea sunt prevăzute cu un tub flexibil, un capăt al acestuia fiind introdus în nara bebelușului în timp ce capătul celălalt este folosit pentru aspirație și pentru depozitarea secrețiilor într-un filtru de unică folosință.

Menținerea unui aer umed în camera bebelușului

Fie că este vorba de dormitorul părinților, de sufragerie sau de camera personală a celui mic, evitarea aerului uscat în camera în care bebelușul își petrece majoritatea timpului poate preveni apariția congestiei nazale.

Pentru a asigura un nivel optim de umiditate se poate achiziționa un umidificator, adică un dispozitiv care emite vapori de apă în funcție de umiditatea prezentă în camera respectivă.

Ștergerea simplă a secrețiilor cu un tampon din bumbac

Dacă nasul înfundat al celui mic v-a luat prin surprindere în miez de noapte și nu aveți la îndemână nimic din cele menționate mai sus atunci o simplă metodă de a elibera nările celui mic este prin folosirea unui tampon din bumbac umed pentru a îndepărta manual secrețiile prezente.

Deoarece mucoasa nazală a celui mic este foarte sensibilă, nu este recomandată introducerea tamponului în nară, deoarece exista riscul de lezare a mucoasei și de producere a sângerării.

În schimb, se poate efectua toaleta nazală prin curățarea secrețiilor din jurul nărilor folosind mișcări ușoare și lente, fără a apăsa tare sau a grăbi procesul.

În cazul în care sunt observate și alte simptome sau abateri de la normal este recomandată înștiințarea medicului specialist cât mai curând posibil, acesta putând evidenția cauza exactă a simptomelor și tratamentul corespunzător vârstei celui mic.

- Publicitate -

5 to go deschide două locații în Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni

Începând din această vară, 5 to go se află pe lista brandurilor prezente în incinta Aeroportului Internațional „Henri Coandă”,...

4 din 5 români au returnat cel puțin o dată ambalajele reciclabile SGR

Potrivit unui studiu Kantar, 4 din 5 români intervievați au returnat cel puțin o dată ambalaje SGR, reprezentând o...