În România, 3 companii din 4 nu respectă condițiile de plată. Întârzierea plății și neplata cresc riscul de insolvabilitate. 4.442 de companii au devenit insolvente în primul semestru al anului 2017, iar numărul celor cu o cifră de afaceri de peste 1 MIL EUR care au devenit insolvente în acea perioadă a crescut cu aproape 20%, ajungând la 180 de companii.
Potrivit datelor publicate de Centrala Incidentelor de Plăţi, sumele respinse prin instrumentele de plată ale datoriilor în primul semestru al anului curent au crescut cu 49% față de aceeași perioadă a anului precedent și reprezintă în total 2,59 MLD RON. Valoarea medie a incidentelor de plată în 2017 este de 207.000 RON, reprezentând 80% din valoarea corespunzătoare anului anterior.
Deși numărul insolvențelor din prima jumătate a anului 2017 este la nivelul minim din ultimii 10 ani, pierderile cauzate creditorilor sunt la cel mai înalt nivel. Este esențial ca societățile să se protejeze prin evaluarea periodică a riscului de neplată pe care îl prezintă clienții, recurgând la date și informații profesionale.
În România, piața informațiilor de afaceri a ajuns la 3,7 MIL EUR în 2016, în creștere față de valoarea înregistrată în anul anterior, de 3,4 MIL EUR. Deși piața este în creștere, numărul companiilor care utilizează date și informații pentru a reduce la minimum riscul de neplată este insuficient.
Principalii jucători de pe piața informațiilor de afaceri, Coface România, Creditinfo Business Information, Creditreform România, DC Invest Information și Keysfin, au înființat ACIA pentru a promova informațiile de afaceri prin rapoarte de credit, acces transparent la informații și educație financiară. Membrii ACIA vor beneficia de o relaţie directă cu autoritățile interne și internaționale cu privire la aspectele legislative și administrative, de accesul la tendințele pieței și schimbul de experiență, alături de un Cod de Conduită despre gestionarea riscului comercial.
Informațiile de afaceri ajută companiile să se dezvolte într-un mediu mai sigur, furnizând un credit comercial mai mare și atribuind un nivel adecvat al garanțiilor în relația cu clienții riscanți. Informațiile de afaceri contribuie la creșterea economiei, oferind mai multă siguranță și forță companiilor.
Principalele obiective ale ACIA sunt:
- Asigurarea accesului companiilor la date din surse publice pentru a reduce riscul comercial
- Reprezentarea intereselor membrilor săi, în raport cu autoritățile locale și europene
- Asigurarea implementării și respectării reglementărilor locale și europene
„ACIA dorește să devină o asociație cunoscută la nivel național, atât pentru furnizorii de informații de afaceri, cât şi pentru directorii de risc sau analiştii financiari ai companiilor din România. Invităm companiile interesate de informațiile de afaceri și de administrarea creditelor comerciale, să se alăture ACIA pentru a crea împreună o schimbare în mediul de afaceri intern, pentru a acționa ca un think tank și a lua poziție cu privire la diverse subiecte-cheie.”, a declarat Karim Kheirat, Președintele ACIA.