Înființarea unei firme nu este o operațiune simplă. Birocrația pune piedici celor care se află pentru prima dată în această postură. Dacă aveți răbdare și timp puteți face demersurile necesare singuri. Există companii specializate care se ocupă cu înființarea firmelor, la care puteți apela.
De la idee la afacerea propriu-zisă este cale lungă, mai ales dacă porniți de la zero și trebuie să înființați firma pentru a vă putea pune în practică proiectul. Înființarea firmei este primul pas pe drumul antreprenoriatului. Cea mai răspândită formă de organizare pentru firme este SRL-ul. Ce înseamnă acest lucru? Societate cu răspundere limitată. Ce implică înființarea unui SRL? Realizarea dosarului de înființare, depunerea acestuia la Registrul Comerțului pentru a primi mai apoi actele firmei. Pentru ca afacerea să fie pusă rapid pe picioare, puteți apela la un credit afaceri pentru investiții pentru achiziții auto sau de utilaje, achiziția imobilelor sau pentru amenajarea punctelor de lucru.
Vă prezentăm în materialul ce urmează care sunt actele necesare înființării firmei și pașii de urmat.
1. Obiectul de activitate și codul CAEN
Stabilirea obiectului de activitate principal și al celor secundare se face ținând cont de codul CAEN. Puteți adăuga mai multe coduri CAEN, de la început, chiar dacă activitatea desfășurată nu le vizează pe toate. Acest lucru este important pentru că dezvoltarea afacerii poate însemna alte coduri CAEN pentru care trebuie să reluați circuitul actelor.
2. Denumirea societății
Numele trebuie ales pentru a fi prezentat la Registrul Comerțului, când depuneți dosarul de înființare al firmei. De altfel, cei de aici vor verifica disponibilitatea numelui și vor rezerva emblema și numele sau acordul pentru utilizarea denumirii.
3. Redactarea actului constitutiv al societății
Fără acest act nu puteți înființa societatea. El va cuprinde printre altele, date despre asociați, administratori, sediu social, capital social. Dacă vi se pare complicat, dar și pentru siguranță, apelați la un avocat care să redacteze acest document, respectând condițiile legilor aflate în vigoare.
4. Sediul social
Locuința oricărui asociat poate deveni sediul social al viitoarei firme. O să fie nevoie de un contract de închiriere sau altă formă pentru ca spațiul să fie cedat pentru folosință societății. Dacă activitatea firmei se va desfășura în acel loc, va fi nevoie de actul de proprietate, acordul vecinilor și al Asociației de Proprietari, pentru apartamente, în caz contrar, actul de proprietate este suficient. De ce este important sediul social? Toate documentele vor avea trecută adresa pentru orice informații și comunicări cu autoritățile, cu viitorii clienți sau parteneri de afaceri.
6. Depunerea capitalului social
Nu contează numărul asociaților, capitalul social trebuie depus la o bancă pe care o agreați. Dovada depunerii sumei minime emisă de bancă, chitanța, va fi parte a dosarului de înființare.
7. Înregistrarea la Registrul Comerțului
Dosarul care va fi depus la Registrul Comerțului din localitate trebuie să conțină mai multe documente:
- Cererea de înregistrare;
- Anexa privind înregistrarea fiscală sau privind investiția străină;
- Rezervarea denumirii firmei;
- Cazierul fiscal al tuturor asociaților, administratorului;
- Contractul de închiriere sau oricare altă variantă existentă pentru sediul social;
- Actele de identitate ale tuturor celor implicați în constituirea firmei;
- Specimene de semnătură ale reprezentanților societății;
- Declarații pe propria răspundere a celor implicați, din care să rezulte că îndeplinesc condițiile legale pentru deținerea calităților respective;
- Dovada depunerii capitalului social;
- Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice;
- Dovezile privind plata tarifului legal.
La acestea, se pot adăuga și alte acte, dacă situația este una excepțională.
8. Ședința de judecată
După depunerea dosarului de înființare, la sediul Registrului Comerțului are loc ședința de judecată și dacă actele sunt în regulă, se va trece la validarea actelor.
9. Primirea dosarului de înființare
Puteți considera firma înființată odată ce primiți Certificatul de înregistrare al societății și Hotărârea Tribunalului cu Certificatul constatator.
10. Obținerea avizelor de funcționare
Pentru a vă putea desfășura activitatea veți avea nevoie de diverse avize și certificate de la autoritățile locale, cele de mediu, pompieri și alte instituții care vizează activitatea desfășurată de firmă.
Înființarea unei firme este primul pas în desfășurarea activității pentru care ați optat. După parcurgerea etapelor necesare obținerii Certificatului de înregistrare, business-ul poate să se dezvolte. Dacă banii necesari nu sunt suficienți, puteți apela la ajutor extern pentru un credit destinat investițiilor.