Înființare ONG – Reguli și bune practici pentru orice ONG în România

Dacă te afli aici, înseamnă că ți-a trecut cel puțin o dată prin gând ideea de a începe să faci un bine unei comunități sau unei cauze din pasiune pentru aceasta. A face bine poate însemna orice, însă prin acțiunea unui ONG, reușești să aduci laolaltă oameni la fel de pasionați și dăruiți unei cauze, precum ești și tu, care își doresc să producă o schimbare.

Începe să faci bine prin intermediul unei organizații non-guvernamentale și alătură-te voluntarilor pasionați și dornici să ajute. Procesul de infiintare ONG nu este unul complicat dacă alegi să mergi pe mâna specialiștilor și în niciun caz nu se aseamănă cu procesul implicat de PFA sau de cel al unui SRL

Ele diferă foarte mult, însă nu este cazul să îți faci griji sau să îți ocupi timpul cu înființarea. Specialiștii Fabrica-de-Firme.ro sunt alături de tine încă de la început și te vor îndruma din toate punctele de vedere în realizarea ONG-ului tău mult dorit.

Ești curios să vezi cum să dai startul visului tău? Rămâi în continuare alături de noi și îți vom oferi câteva reguli și bune practici pe care le poți urma în explorarea visului tău de a face bine. Citește în continuare acest articol și vei afla ce presupune procesul de infiintare ONG, de ce acte ai nevoie și cum ajungi la a da naștere unui ONG. Să începem!

Primul pas din procesul de infiintare ONG este pasiunea

Atunci când te gândești să pornești pe acest drum, trebuie să te întrebi ce te pasionează cu adevărat și ce te-ai vedea făcând de acum înainte fără să te gândești o secundă că poate fi ostenitor. Un bun sfat ar fi ca înainte să decizi să faci pasul spre infiintare ONG, ai putea să te implici ca voluntar într-un ONG care susține cauza sau cauzele dragi sufletului tău.

Doar în acest fel, prin lucrul cu un ONG, vei putea dobândi experiență necesară și cunoștințele de care vei avea ulterior nevoie în domeniu. Vei putea observa și care sunt provocările, dar și recompensele care vin o dată cu munca pe care o depui. În plus, a începe de la fața locului, te va ajuta să găsești membri potențiali ai consiliului și ai echipei pentru propriul ONG.

Înconjoară-te de persoanele potrivite și vei vedea cum lucrurile vor prinde contur

Procesul de infiintare ONG nu presupune doar birocrația pe care vei fi nevoit (sau nu) să o faci, ci se referă mai mult decât orice altceva la persoanele pe care le vei avea alături în lupta pentru cauza ta. Trebuie să ai alături voluntari și oameni responsabili, din care să formezi un consiliu, administratori, colectori de fonduri, manageri de proiect, educatori și persoane care să meargă pe teren.

Este firesc să vrei să găsești oameni pasionați, fiabili și calificați și așa cum menționam anterior, dacă deja ai experiență în lumea organizațiilor non-guvernamentale, s-ar putea să îți cunoști deja o parte din viitorii colegi sau măcar să știi ce să cauți din punct de vedere al valorilor în oamenii pe care vrei să îi ai alături. Ceea ce contează este să te simți încrezător în alegerile tale.

Clarifică viziunea și misiunea proiectului tău înaintea începerii procesului de infiintare ONG

Înainte de a da startul, trebuie să îți clarifici foarte bine ce dorești să obții prin ONG-ul tău și care sunt misiunea, viziunea și valorile cu care pornești la drum. Obiectivele tale ar trebui să fie realiste. Cu cât ești mai concentrat și mai specific, cu atât este mai probabil ca ONG-ul tău să facă diferența. Gândește-te la cuvintele pe care le alegi, deoarece acestea vor avea o poziție proeminentă în poziționarea cauzei tale. 

După ce ai trecut prin pașii anteriori este timpul să pornești procesul de înfiintare ONG

ONG-urile trebuie să îndeplinească anumite cerințe legale, care variază în funcție de țară. În România, procesul de infiintare ONG durează mai mult decât în cazul unui SRL sau al unui PFA, anume se înfăptuiește după o perioadă de 45 zile. De altfel, înregistrarea nu este făcută în cadrul Registrului Comerțului, ci se face la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Judecătorie.

Actele de care vei avea nevoie pentru infiintare ONG

  • Carte de identitate membri fondatori (minim 3 persoane)
  • 3 variante de denumire
  • Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (
  • Cazierele fiscale ale membrilor fondatori

Procesul de infiintare ONG nu este unul complicat atunci când pornești la drum cu o echipă de specialiști gata să te ușureze de toate actele și drumurile pe care de altfel nu ai avea timp să le faci. Apelează cu încredere la specialiștii Fabrica-de-Firme.ro și vei vedea cât de simplu este să transformi un vis în realitate!

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Auchan aduce conceptul de magazin ATAC Hiper Discount și în București

Rețeaua ATAC Hiper Discount a Auchan va ajunge și în București prin inaugurarea unui magazin pe Șoseaua Chitilei, în...

Cum să alegi conectorii potriviți pentru doze electrice în funcție de proiectul tău

Alegerea conectorilor potriviți pentru dozele electrice este un pas esențial în orice proiect de instalație electrică, fie că este...