Industria IT în vremea pandemiei – Continuă companiile să angajeze?

Criza fără precedent provocată de noul coronavirus a tulburat piețele financiare din întreaga lume și are efecte negative asupra economiei. Trăim o situație fără precedent, iar această pandemie și-a pus puternic amprenta asupra unor domenii importante precum turism, transporturi sau HoReCa. Crunt lovite de COVID 19, multe companii au fost nevoite să-și reducă temporar activitatea ori chiar să-și închidă cu totul afacerile, iar unda de șoc se resimte, în continuare, și în alte sectoare în care foarte mulți angajați riscă să fie disponibilizați sau să intre în șomaj. În vreme ce în multe zone economice situația este incertă ori generează pierderi uriașe, există o industrie ce beneficiază de aspecte pozitive și oportunități – industri IT.

Un impuls semnificativ de a dezvolta produse și servicii

În aceste momente, toată atenția este îndreptată spre zona IT și mediul online. Companiile din acest sector caută să creeze soluții care să le facă oamenilor viața mai ușoară, mai sănătoasă și eficientă. Putem vorbi chiar de o revoluție tehnologică rapidă și masivă, un imbold de care IT-ul chiar avea nevoie pentru a trece la următoare etapă de dezvoltare. Domeniul IT este unul dintre principalele motoare ale economiei românești și, mai departe, cu toții putem profita de potențialul de creștere deosebit al acestei industrii. Un lucru, totuși, ține pe loc această dezvoltare și anume deficitul de forță de muncă.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Continuă companiile IT să angajeze?

Cu peste 15 ani în urmă, industria IT din țara noastră număra aproape 10.000 de angajați. Astăzi, sunt de zece ori mai mulți și produc miliarde de euro, însă este nevoie de un număr tot mai ridicat, în special în condițiile actuale. Domeniul are un ritm de creștere atât de accelerat încât sistemul de educație local este depășit și nu reușește să acopere nevoia mare de specialiști IT. În prezent, apar tot mai multe inițiative, încurajate și de situația creată în mod forțat de noul coronavirus, iar acest lucru determină companiile din IT să continue angajările, mai ales că este vorba și despre un sector în care se poate lucra ușor chiar de acasă.

Pentru a-și susține potențialul de dezvoltare, firmele din acest domeniu au nevoie de peste 15.000 de angajați, însă instituțiile universitare de profil nu reușesc să producă decât jumătate dintre ei. Raportat la populație, țara noastră are specialiști IT puțini și, din păcate, numărul lor este în scădere.

De unde pot fi recrutați oameni pregătiți?

La fel ca și în alte domenii, companiile din România pot apela la programele de recrutare specialiști IT din alte țări. Una dintre zonele cu persoane foarte bine pregătite este Republica Moldova. Tinerii de aici cunosc mai multe limbi străine, au abilități excelente de comunicare și experiență în cadrul unor companii multinaționale, prezente și pe piața de la noi. Front-end developer, data engineer sau programator, firmele de recrutare reușesc să găsească cei mai buni candidați pentru societățile din industria IT românească. Evaluați prin intermediul testelor tehnice și a competițiilor de coding, specialiștii din acest domeniu ajung să își scoată în evidență talentele și să completeze echipele firmelor din România.

În condițiile în care este impusă distanțarea socială și limitarea lucrului cu publicul în majoritatea instituțiilor statului, unul dintre segmentele principale care are nevoie de specialiști IT este cel al creării și utilizării programelor de e-guvernare. Informatizarea instituțiilor este absolut necesară, iar în acest moment sunt organizații care fac tot posibilul pentru a facilita accesul populației la serviciile publice, prin intermediul tehnologiilor moderne.

Industria IT a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă, iar, în contextul pandemiei de coronavirus, importanța sa este crucială. Dacă până în prezent nevoia de specialiști era considerată foarte mare, condițiile actuale ne fac să credem că, doar printr-o recrutare masivă și rapidă, poate fi acoperit necesarul de informatizare la nivelul întregii țări.

Decembrie plin cu magazine noi pentru Sinsay. Polonezii se extind puternic

Retailerul polonez de fashion și articole pentru casă Sinsay, parte a grupului LPP, încheie anul cu opt unități noi...

EFECTUL PROPAGANDEI! Doar 43% dintre români cred că se trăiește mai bine ca înainte de aderarea la UE

Doar 43% din respondenții unui studiu realizat în urma unui plan de cercetare complex și inclus în Raportul Pareto...