Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 312 milioane dolari, una dintre cele mai mari creșteri înregistrate de la an la an. Cifra reprezintă o creștere de 20% față de 2020 și este de peste 2 ori mai mare decât cea din 2016.
În plus, în studiourile românești lucrează peste 6.700 de specialiști, cea mai mare creștere de la an la an a numărului de angajați din industria creativă, de 13% față de 2020, conform datelor Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România.
Cele mai importante 10 companii românești în 2021 după cifra de afaceri sunt Ubisoft, Electronic Arts, Amber Studio, Gameloft, Playtika, Green Horse Games, Quantic Lab, eRepublik, AMC și Studio Firefly.
În 2021, studioul românesc AMC România a fost preluat de Keywords Studios iar Funcom, cel mai mare dezvoltator de jocuri din Norvegia, și studioul polonez Ten Square Games, dezvoltator de jocuri pentru mobile, au deschis birouri în București.
Studiourile dezvoltatoare de jocuri video prezente în România au lansat peste 20 de titluri
Printre cele mai notabile se numără Tom Clancy’s Ghost Recon Frontline (Ubisoft), Sniper Champions, Asphalt 9: Legends pentru Nintendo Switch (Gameloft) și FIFA 22 (Electronic Arts).
Dintre jocurile dezvoltate de studiourile independente românești care s-au bucurat de succes se numără Tetris Beat (Amber Studio), Unbound: Worlds Apart (Alien Pixel Studios) sau Tadpole Tales (Andrew Cretu, Giacomo Autili și Tomer Barnea).