Industria de street food, cifră de afaceri de 10 milioane de euro

Putem vorbi despre o consolidare a industriei de street food în România care a ajuns, în prezent, la o cifră de afaceri estimată la peste 10 milioane de euro.

De la 10 food truck-uri în 2016, la peste 300 în 2019

Organizatorii The Carnival își amintesc cum arăta piața street food atunci când au pus pe picioare primul eveniment, denumit Bucharest Gourmet Festival, în luna iunie 2016.

„Prima ediție a adunat doar 10 food truck-uri, practic singurele care existau pe piață la vremea aceea. Industria s-a dezvoltat mult de atunci, iar acum vorbim de peste 300 de afaceri de acest tip. La fel a crescut și numărul de festivaluri. În 2016 erau doar 3-4 evenimente de acest gen, care se întâmplau în București și Cluj, iar în 2019 au fost peste 40 în toată țara, 12 dintre ele organizate de noi Gourmet Entertainment.” a spus Florin Itu, organizator The Carnival.   

Și-au lăsat job-urile și au început afaceri de tip food truck

Încurajați de existența festivalurilor de street food, mulți dintre proprietarii food truck-urilor de azi și-au investit toate economiile în rulote în care vând acum mâncare stradală. Este și povestea Arrosticini, o afacere creată de trei tineri, un inginer constructor și doi lucrători în domeniul bancar, care și-au lăsat joburile iar acum colindă țara cu rulota lor în care vând frigărui de berbecuț făcute după o rețetă din Abruzzo.

De la munca pe vas de croazieră, la paste italienești sau mâncare mexicană

Gattini este un food truck care vinde paste și a fost gândit de doi soți care au lucrat pe vas de croazieră. Această afacere i-a făcut să renunțe la planul pe care îl aveau să părăsească țara.

Asemănătoare este și povestea celor de la Duma’s Van, o rulotă care vinde mâncare mexicană. Ideea afacerii a venit în timp ce proprietarii se aflau în Miami, tot pe vremea când lucrau pe vas de croazieră și au văzut cât succes aveau food truck-urile din Statele Unite ale Americii. Au lăsat totul în urmă și au investit economiile într-un food truck. Afacerea a înregistrat un succes rapid, așa că proprietarii s-au gândit să mai achiziționeze unul și așa a apărut Taco Mania by Duma’s Van.

De la un food truck la franciză și restaurant

Meat Busters au început cu un singur food truck în care vindeau sandvișuri cu pulled pork și au ajuns acum să se extindă prin franciză la trei food truck-uri și două locații permanente în Timișoara și Cluj.

Mai mult, anul acesta au deschis un truck cu un concept complet nou denumit Flameburgers by Meat Busters.

O poveste de succes este și cea a Smokin Pig un food truck care vinde burgeri și produse din porc. În timpul unui festival, proprietarilor le-a venit ideea să deschidă un al doilea food truck, de data aceasta cu fructe de mare și așa a luat ființa truck-ul Drunken Squid.

„În România, piața de street food începe să se maturizeze, iar cei care și-au respectat business-ul au evoluat în ultimii ani și o vor face și în viitor. Cu siguranță festivalurile vor fi cele care vor genera cea mai mare parte din profitul acestor afaceri, însă încep tot mai mult să apară zone care găzduiesc semi-permanent aceste rulote, ceea ce le va permite proprietarilor să aibă venituri și în extrasezon.”, a mai spus Florin Itu, organizator The Carnival.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...