Potrivit unui studiu ANIS, industria de software și servicii locală aduce un aport de circa 6,2% din PIB, ceea ce însumează cca. 13,6 miliarde euro.
Defalcat, 8,8 miliarde euro impact direct reprezintă excedentul brut de exploatare, taxe și cheltuieli de personal.
2,6 miliarde euro este impactul indirect – tranzacțiile economice cu furnizori români ai întreprinderilor din industrie.
Mai mult, 2,2 miliarde euro este impactul indus – salariile cheltuite în economia națională de către angajați susținuți direct și indirect.
Interesant este că industria de software și servicii crește de 3 ori mai repede decât economia.
Astfel, dacă în ultimii cinci ani analizați (2015-2020), creșterea economică a României a fost de 6%, industria a înregistrat o creștere de 17%.
10 angajați din industrie susțin alte 10 locuri de muncă
Potrivit studiului, circa 270.000 de angajați sunt susținuți în total de industria de software și servicii IT, respectiv toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România.
Mai exact, sunt 135.000 angajați în companiile cu activitate principală în software și servicii IT (impact direct).
Alți peste 73.000 angajați susținuți de-a lungul lanțului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect).
În plus, peste 65.000 angajați susținuți prin salariile cheltuite în economia națională (impact indus).
De asemenea, industria înregistrează cea mai rapidă rată de creștere a angajaților în ultimii cinci ani, o creștere anuală de peste 10.000 de persoane.
Deși cererea de forță de muncă din sectorul TIC este în continuă creștere, există un deficit semnificativ de specialiști, de circa 10.000/ an.
Un angajat în IT contribuie la bugetul de stat dublu față de medie
Dintre cei peste 203.000 de specialiști TIC, numărul total de angajați beneficiari de scutire la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, este de 104.000, 51% din total.
Cu toate acestea, industria de software și servicii IT aduce la bugetul de stat venituri din contribuții și taxe de 1,3 -1,4 miliarde euro.
Astfel, angajații SW & IT beneficiari de scutire aduc de 2 ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media la nivelul economiei naționale.
De asemenea, conform raportului ANIS, la fiecare 1 euro pe care statul nu îl încasează din impozitul pe venit, salariatul din industria SW & IT cheltuie 46 euro în economie.