Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale a crescut cu 8,3% față de 2016

Indicele Proprietăților Rezidențiale a înregistrat creşteri în al doilea trimestru al anului 2017, atat în ceea ce priveşte evoluţia de la an la an, de 8,3%, cât şi în cea trimestrială, de 1,0%, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS).

Variaţia anuală pozitivă a indicelui naţional vine coroborată cu o creștere medie a prețurilor de 1,5% pe an în ultimii cinci ani, dar şi cu trendurile ascendente înregistrate la nivel regional, fapt care evidenţiază revenirea pieţei. Astfel, indicele prețurilor din București a prezentat o creștere de aproape 0,7% în trimestrul al doilea din 2017, în timp ce pentru zona București Centru creșterea trimestrială a fost de 1%. Deşi în zona mai largă, București & Ilfov, indicele a arătat o stagnare trimestrială a prețurilor, cu o ușoară modificare de -0,1%, valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

În ceea ce priveşte celelalte şapte diviziuni ale României, majoritatea au continuat tendinţa de creştere trimestrială. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în Moldova cu 3,6%, Nord cu 3,2%, Muntenia cu 2,8% şi Vest cu 2,5%, în timp ce indicii aferenţi regiunilor Centru, Sud şi Dunăre şi Mare s-au situat la 1,3%, 0,3% şi respectiv -0,9%. La o analiză a evoluţiilor de la an la an, se observă că toate regiunile prezintă o modificare pozitivă a prețurilor.

Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece orașe din România indică o performanţă trimestriala stabilă, datorată atât corelărilor, cât și corecțiilor pe termen scurt. Mai mult, analiza de la an la an pentru București, Iași, Cluj, Oradea și Galați prezintă o tendință ascendentă de 3% în medie.

De asemenea, preţurile proprietăţilor noi au atins o creștere anuală de 3,4% la nivel național, iar cele din Capitală continuă şi ele evoluţia pozitivă.

Ca urmare, noul indice al prețurilor rezidențiale EPS sugerează, în ansamblu, tendinţa de creştere a pieţei, în special în orașele mari. Rămâne însă ca evoluţiile din următoarele trimestre să confirme această estimare.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

- Publicitate -

Piața de fuziuni și achiziții din România a crescut în primele nouă luni din 2024

Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat 198 de tranzacții în primele nouă luni ale anului 2024,...

Marea majoritate a românilor își cumpără produse dulci de patiserie-cofetărie

Un procent de 82% dintre români își cumpără produse dulci de patiserie-cofetărie, chiar și cu un buget limitat, în...