Începe Qatar 22, cel mai scump Campionat Mondial din istorie. Cât va încasa câștigătoarea?

Astăzi, 20 noiembrie, debutează cel mai scump Campionat Mondial de Fotbal din istorie, Qatar 2022, o ediție marcată de investiții incredibile, scandaluri privind drepturile omului și premii nemaiîntâlnite în istoria competiției.

Qatar este una dintre cele mai mici țări din Golful Persic, cu o populație de mai puțin de 3 milioane de locuitori, iar pentru ediția din acest an a Cupei Mondiale a cheltuit peste 500 milioane de dolari pe săptămână.

În special, banii au mers către investițiile în infrastructura sportivă, dar și în șosele, un nou aeroport, căi ferate și un spital, iar totalul cheltuielilor a atins suma de 229 miliarde dolari.

Interesant, sumele investite în cele opt arene au ajuns la 4.5 miliarde dolari, conform unui raport citat de Business Insider Polska. Cele mai mari sume au mers către construcția Lusail, unde se va juca și finala, practic un nou oraș care a costat 45 miliarde de dolari.

Spre comparație, pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018 Rusia a cheltuit 12 miliarde de dolari, similar cu suma investită de Brazilia pentru ediția din 2012. Africa de Sud, Germania și Coreea de Sud/Japonia, au cheltuit sub 10 miliarde de dolari când au fost gazdele campionatelor mondiale.

Cât va încasa câștigătoarea Cupei Mondiale?

Pentru această ediție a Campionatului Mondial și FIFA va pune „la bătaie” o sumă record de 440 milioane de dolari.

Echipele naționale care se califică din grupe vor câștiga 9 milioane de dolari, iar dacă vor reuși să câștige meciurile din 16-imi vor mai încasa alte 13 milioane de dolari, sumă care ajunge la 17 milioane USD dacă câștigă și meciul din sferturile de finală.

Pentru semifinaliste, câștigurile sunt generoase, locul 4 va încasa 25 milioane de dolari, locul 3 27 de milioane, finalista va încasa 30 milioane de dolari, iar câștigătoarea Cupei Mondiale va încasa 42 milioane de dolari.

Spre comparație, câștigătoarea Cupei Mondiale de Fotbal de acum patru ani a câștigat 38 milioane de dolari, iar Germania, care a câștigat Cupa Mondială din 2014 a încasat 35 milioane USD.

CITEȘTE ȘI: Hala Madrid! Real rămâne cel mai valoros brand din fotbal

- Publicitate -

Marea majoritate a criptomonedelor au o valoare mai mică de un cent

Încă din perioada de boom a pieței cripto din 2022, au fost în circulație între 8.500 și 10.000 de...

Habitat for Humanity a construit patru case în doar 4 zile și 3 ore

Între 30 septembrie și 4 octombrie 2024, peste 300 de voluntari din țară și din străinătate s-au reunit în...