În această lună, compania Goto Parking a demarat lucrările de modernizare și dezvoltare a parcării Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj. Prima fază de modernizare va fi finalizată până la Crăciun, pentru ca aceia care tranzitează sau revin la Cluj, la fel ca familiile și apropiații care îi întâmpină, să beneficieze de cele mai bune condiții de parcare.
Proiectul are un acționariat nou, fiind preluat 100% de NPL Resources, companie de tip antreprenorial fondată în București. Parcarea din fața aeroportului, la care au început deja lucrările, se va numi Goto Parking, pentru că o nouă viziune impune și o nouă denumire, iar aceasta subliniază ușurința accesului la ea și proiectarea ei în scopul fluidizării traficului.
Investiția în prima fază a modernizării se ridică la aproximativ două milioane de lei. Aceasta presupune realizarea unor lucrări precum: instalarea unor staţii de intrare Sense SI, ale unora de ieşire Sense SE, a unor bariere de acces, a unor staţii de plată asistată, a unui sistem LPR (License Plate Recognition), a unuia de ghidare în parcare și a staţiei mobilă de plată Sense Paydroid, cu un software unic în România.
Evoluția Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, de la 32.000 de pasageri în 1996 la aproape trei milioane în 2018, este una spectaculoasă. Pe baza acestor rezultate, se estimează că în 2035 se va ajunge la un număr de șapte milioane de pasageri.
„Ne-am implicat în acest proiect nu doar în calitate de companie care investește pentru ca orașului să i se aducă un beneficiu economic semnificativ. Modernizarea parcării reprezintă și o inițiativă antreprenorială cu ajutorul căreia ne asigurăm că facilitățile oferite de aeroport susțin obiectivele de business ale acestuia. La fel ca orice proiect de anvergură din România, și acesta are un istoric, însă credem că, gestionat competent și cu aportul tuturor părților implicate, poate să devină mândria Clujului în 2020”, declară Horea Crăciun, administratorul GotoParking și managerul de proiect.
Mai mult, se fac teste de trafic cu un autobuz electric aparținând RATUC pentru a încerca diverse soluții de mutare a stației de autobuz existente în interiorul parcării. Astfel, pasagerii care tranzitează aeroportul ar putea beneficia cu mai mare ușurință de sistemul de transport în comun al orașului.
În 2018, traficul de pasageri pe Aeroportul Internațional Cluj a crescut cu 3,5% față de 2017. În total, anul trecut s-au înregistrat 2.782.401 pasageri, iar, în 2017, au călătorit pe și de pe acest aeroport 2.688.731 pasageri. La ora actuală, de aici se operează zboruri către 38 de destinații din 19 țări din Europa și Orientul Mijlociu de către șapte companii aeriene.