În România, 2 din 5 adulți nu au cont bancar. Suntem ultimii în Europa

În România, ponderea populației bancarizate este de 60%, iar nivelul de utilizare a serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut din Europa. Spre comparație, ponderea populației bancarizate este de 78% în Ungaria, 81% în Bulgaria și 86% în Croația.

Totuși, în 2021, numărul de conturi bancare, inegal la nivelul țării, înregistra o medie de aproximativ 1,5 conturi per adult, conform datelor Mastercard.

În mod similar, raportul dintre cardurile pentru persoane fizice și populația adultă totală a fost de 1,2. Raportat doar la populația bancarizată, media crește la 2 carduri per adult bancarizat, arătând că, deși unii români dețin mai multe carduri, o mare parte a populației încă nu are acces la servicii și produse financiare de bază.  

Totodată, rata de terminalizare în rândul comercianților locali a fost estimată la 32% în România, pondere care a crescut treptat în ultimii ani.

Acest rezultat este cel mai mic comparativ cu alte țări din regiune în care Indicele Plăților Digitale a fost realizat – în Bulgaria, rata de terminalizare se situează la 64%, în Ungaria la 47% și în Croația la 44%.

CITEȘTE ȘI: GP Tom transformă telefonul în terminal de acceptare a plăților cu cardul

- Publicitate -

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...

Jocuri de cărți iubite de toți jucătorii

Cărțile de joc sunt sursa multor distracții, dar și competiții. De-a lungul timpului, oamenii au creat o sumedenie de...