În România, 2 din 5 adulți nu au cont bancar. Suntem ultimii în Europa

În România, ponderea populației bancarizate este de 60%, iar nivelul de utilizare a serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut din Europa. Spre comparație, ponderea populației bancarizate este de 78% în Ungaria, 81% în Bulgaria și 86% în Croația.

Totuși, în 2021, numărul de conturi bancare, inegal la nivelul țării, înregistra o medie de aproximativ 1,5 conturi per adult, conform datelor Mastercard.

În mod similar, raportul dintre cardurile pentru persoane fizice și populația adultă totală a fost de 1,2. Raportat doar la populația bancarizată, media crește la 2 carduri per adult bancarizat, arătând că, deși unii români dețin mai multe carduri, o mare parte a populației încă nu are acces la servicii și produse financiare de bază.  

Totodată, rata de terminalizare în rândul comercianților locali a fost estimată la 32% în România, pondere care a crescut treptat în ultimii ani.

Acest rezultat este cel mai mic comparativ cu alte țări din regiune în care Indicele Plăților Digitale a fost realizat – în Bulgaria, rata de terminalizare se situează la 64%, în Ungaria la 47% și în Croația la 44%.

CITEȘTE ȘI: GP Tom transformă telefonul în terminal de acceptare a plăților cu cardul

- Publicitate -

Auchan aduce conceptul de magazin ATAC Hiper Discount și în București

Rețeaua ATAC Hiper Discount a Auchan va ajunge și în București prin inaugurarea unui magazin pe Șoseaua Chitilei, în...

Românii au comandat anul trecut 365 de burgeri pe oră prin platforma Tazz

În 2024, preparatul preferat al românilor a fost burgerul, care a fost comandat, în medie, de 365 ori pe...