În al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în București

Stocul de spații moderne de birouri din București a ajuns la 3,3 milioane metri pătrați

În al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în București, respectiv a doua fază cu o suprafață de 25.000 metri pătrați a proiectului AFI Tech Park situat vis-a-vis de Vulcan Value Centre.

Această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul huburilor de birouri din capitală, cu un stoc de 579.600 metri pătrați, detronând Floreasca – Barbu Văcărescu (569.700 metri pătrați).

Pe locul al treilea se menține zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 metri pătrați de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 metri pătrați.

Cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul (51.100 metri pătrați) și în Sudul (41.800 metri pătrați) orașului, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.

De altfel, zona Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, cu circa 21% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate.

Alte zone de interes pentru chiriași au fost CBD și Centru, în timp ce în Vest și Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacție de închiriere. 

În ceea ce privește cererea, în perioada analizată (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzacționat 75.800 metri pătrați de spații.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacționat, față de 59% în primul semetru din 2021.

Astfel, rata de neocupare s-a redus la 14,9%, în condițiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporție de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spații sunt goale.

Chiria de referință din București a crescut ușor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în CBD, prima majorare după o perioadă de șase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună.

În prezent, în București se află în construcție proiecte totalizând 134.000 metri pătrați ce urmează a fi finalizate în 2022 și 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani.

Această situație este rezultatul blocării PUZ-urilor, o situație complicată în care foarte puține proiecte au primit autorizație de construire în ultimele 12 luni.

One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmează să fie livrate până la finalul anului 2023.

CITEȘTE ȘI: SkyTower a lansat o plaformă open source pentru tinerii artiști

- publicitate -