Împrumuturi de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale și creative

Fondul European de Investitii si Libra Internet Bank au semnat astazi primul acord de garantare din Romania sustinut de noul Mecanism de Garantare pentru Sectoarele Culturale si Creative din cadrul programului Europa Creativa al Uniunii Europene.

Sprijinul Uniunii Europene va permite ca Libra Internet Bank sa se concentreze asupra unui nou sector si sa dezvolte un nou produs de finantare pentru a sustine un portofoliu de 45 de milioane RON (aproximativ 10 milioane EUR) de imprumuturi catre companii in urmatorii doi ani.

Este de asteptat ca peste 200 de intreprinderi mici si mijlocii din sectoarele culturale si creative (inclusiv publicarea de carti; jocuri video; artele spectacolului, creatie artistica) sa acceseze acest nou program.

Acesta este al treilea acord semnat in cadrul Facilitatii de Garantare pentru Sectoarele Culturale si Creative, dupa cele semnate in luna ianuarie in Spania si Franta.

Gunnar Mai, Head of EU Guarantee Facilities, a declarat: „Sunt incantat ca semnam primul acord de Garantare din Romania pentru Sectoarele Culturale si Creative, cu partenerul nostru de lunga durata, Libra Internet Bank. Accesul la finantare este adesea limitat pentru companiile din sectoarele culturale si creative si acest nou acord ii va permite institutiei Libra Internet Bank sa inceapa sa finanteze un nou sector.”

Sectoarele creative si culturale reprezinta mai mult de 7 milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana si 4,2% din PIB-ul UE (sursa).

Accesul la finantare poate fi dificil de obtinut pentru societatile care activeaza in aceste sectoare, mai ales din cauza naturii intangibile a activelor si a garantiilor pe care le detin, a marimii limitate a pietei, a nesigurantei privitoare la cerere si a lipsei de experienta a intermediarilor financiari in ceea ce priveste elementele specifice ale sectorului.

„Ne bucuram sa fim prima banca din Romania care semneaza acordul de garantare cu Fondul European de Investitii pentru Sectoarele Culturale si Creative. Suntem increzatori in potentialul acestui nou segment pe care dorim sa il atragem si ne bucuram sa sprijinim IMM-urile din acest sector in accesarea finantarii, prin intermediul unor produse accesibile, cu 70% garantie de la Fondul European de Investitii, a declarat Emil Bituleanu, director general Libra Internet Bank.

Noul Mecanism de Garantare pentru Sectoarele de Culturale si Creative include activitati de dezvoltare a capacitatilor pentru intermediarii financiari, astfel incat acestia ss beneficieze de expetiza necesara in ceea ce priveste caracteristicile cheie ale acestor sectoare (de exemplu: modelele de afaceri specifice si evaluarea riscului de credit).

Acest tip de expertiza va fi oferit de furnizori de dezvoltare a capacitatii selectati de FEI (de exemplu, societati de consultanta specializate in modul de functionare al sectoarelor culturale si creative) dupa o cerere de oferta deschisa. Aceasta sustinere va fi gratuita pentru intermediarii financiari.

- Publicitate -

Salteaua perfectă pentru un somn odihnitor

Somnul este o parte esențială a unei vieți armonioase din toate punctele de vedere. O rutină de odihnă corespunzătoare...

OMV modernizează rețeaua de stații de carburanți din Europa Centrală și de Est

OMV va introduce, în următorii trei ani, o nouă identitate de brand în șapte țări din Europa Centrală și...