Lista extinsă de activități fizice la care ai astăzi acces îți permite să alegi o variantă potrivită pentru nevoile și obiectivele tale de antrenament. Descoperă principalele beneficii ale mișcării pentru sănătate, indiferent de vârsta practicanților și vezi cum poți utiliza diferite echipamente și aparate de fitness pentru a construi un spațiu de mișcare, atât în mediu indoor, cât și în aer liber:
Beneficiile mișcării pentru sănătate la toate vârstele
Practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice aduce numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mintală:
Sportul contribuie la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. Potrivit unui studiu realizat de American Heart Association, persoanele care fac exerciții fizice regulate au un risc cu 30% mai mic de a dezvolta boli de inimă. De asemenea, mișcarea ajută la creșterea capacității pulmonare și la îmbunătățirea circulației sanguine.
Activitatea fizică ajută, de asemenea, la menținerea și creșterea masei musculare, aspect important în prevenirea pierderii mobilității, odată cu înaintarea în vârstă. O masă musculară sănătoasă și echilibrată contribuie la prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza, artrita și durerile de spate.
Prin mișcare, se îmbunătățesc flexibilitatea și echilibrul, esențiale pentru prevenirea accidentelor la vârste înaintate, iar exercițiile de stretching pot contribui la atingerea acestui beneficiu. În plus, mișcarea regulată ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la gestionarea balanței energetice. Potrivit unui raport al OMS, activitatea fizică poate reduce riscul de obezitate cu până la 50%.
Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), activitatea fizică poate fi la fel de eficientă ca medicamentele antidepresive în tratarea formelor ușoare / moderate ale depresiei. Nu în ultimul rând, mișcarea poate reduce riscul de boli cronice precum diabetul de tip 2, boli de inimă și cancer.
Cum integrezi activitatea fizică în rutina zilnică
Pentru a integra activitatea fizică în rutina zilnică la orice vârstă, este important să începi cu pași mici și să crești treptat intensitatea / durata exercițiilor. Iată câteva strategii utile:
– Realizează un program. Identifică momentele din zi în care ai timp și energie pentru a face exerciții și stabilește un program regulat pentru activitatea fizică. Poți începe cu câteva minute pe zi și să crești treptat durata și intensitatea exercițiilor.
– Fă exerciții împreună cu alții. Participă la clase de fitness sau găsește un partener de antrenament care să te motiveze și să contribuie la distracția asociată unei astfel de activități. De asemenea, poți să te alături unui grup de alergare sau să te înscrii la o echipă sportivă.
– Integrează sportul în alte activități zilnice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta la serviciu, urcatul scărilor în locul liftului sau exercițiile de stretching.
Cum să rămâi motivat pentru a continua sportul
Pentru a continua să fii activ, indiferent de vârsta pe care o ai, este important să identifici activități fizice a căror dinamică îți produc o adevărată plăcere. De asemenea, este important să setezi obiective realizabile și să ai răbdare pentru a le vedea atinse. Participarea la activități fizice colective poate fi, de asemenea, motivantă și distractivă.
Accesul la spații cu aparate de fitness urban, așa cum sunt cele din parcuri, reprezintă un factor ce poate contribui la menținerea unui nivel ridicat al motivației. Aici se poate adăuga și faptul că aceste echipamente sportive sunt gratuite pentru toți cei din comunitate și permit antrenarea celor mai importante grupe de mușchi ale organismului.
Dacă vrei să construiești un perimetru cu aparate pentru fitness urban, asigură-te că produsele achiziționate respectă standardele de siguranță prevăzute de organismele Uniunii Europene. În cazul în care dorești să le oferi tuturor un cadru prielnic pentru sport, de la mic la mare, vezi ce echipamente sunt disponibile pentru adulți de vârstă tânără, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale mișcării asupra sănătății, sportul trebuie adaptat la vârstă și condiția fizică. În general, pentru persoanele tinere și sănătoase, se recomandă exerciții intense de forță și cardio, în timp ce pentru persoanele mai în vârstă sau cu probleme de sănătate, se recomandă exerciții mai ușoare, precum mersul pe jos, yoga sau înotul.
Pentru a preveni probleme de sănătate cauzate de sedentarism, activitatea fizică trebuie integrată în rutina zilnică. Chiar și 15-20 de minute de sport, realizate într-un moment mai liber al zilei, contează foarte mult. Nu în ultimul rând, menținerea unui nivel ridicat al motivației este extrem de importantă pe termen lung, pentru a atinge beneficiile de mai sus.
Surse: