Importanta hidroizolaţiei la nivel de fundaţie

Lucrările de hidroizolatii ale fundaţiei clădirilor reprezintă una din cele mai importante etape în construcţia unei case sigure din toate punctele de vedere.

Construcţiile care nu sunt bine izolate la bază nu sunt foarte sigure pentru că apa se va infiltra ducând la apariţia mucegaiului şi igrasiei, iar efectele pot fi doar atenuate, nu stopate.

Izolaţia la nivelul fundaţiei este responsabilă cu asigurarea stabilităţii locuinţei, cu condiţia să fie proiectată în mod corect, solidă şi izolată. Chiar şi în cazul caselor fără subsol, hidroizolaţia este necesară.

Aceste lucrări protejează împotriva infiltraţiilor de apă, contribuie la eliminarea pierderilor de căldură şi oferă susţinere pereţilor casei. În lipsa unei hidroizolaţii realizate corespunzător, apar pete de umezeală sau probleme la instalaţia electrică şi, cel mai important, probleme de sănătate.

Cele mai importante tipuri de hidroizolaţii pentru fundaţia casei

Hidroizolaţia fundaţiei poate fi efectuată din unul sau mai multe materiale, fiecare cu beneficiile sale. Cele mai des folosite materiale pentru realizarea hidroizolaţiei unei fundaţii sunt:

  • membrana bituminoasă armata cu fibră de sticlă, ce are în componenţa un bitum distilat de calitate superioară. Acest material este elastic, flexibil la rece, sensibil la cald, rezistent  în timp şi la razele UV, dar şi la tracţiune, alungire şi rupere. Se recomandă aplicarea unei astfel de membrane în condiţii atmosferice cu o temperatură mai mare de 5 grade C, fără precipitaţii;
  • membrana bituminoasă armata cu poliester, realizată prin amestecarea bitumului distilat cu polimeri elastici şi o armătură din țesătură de poliester;
  • cauciuc acrilic. Aceste lucrări de hidroizolaţii se realizează prin amestecul de paşte bituminoase cu cauciuc sintetic şi sunt aplicate pe suprafeţe uscate şi uşor umezite, inclusiv pe suprafeţe ce nu sunt plane. Acest element rămâne elastic la temperaturi joase şi rezistă agenţilor atmosferici, poate fi aplicată pe beton, ciment, tencuieli similare cimentului, în balcoane, subsoluri, terase şi garaje;
  • membrana din PVC, un material ce se fixează mecanic şi se sudează termic, cu o capacitate portantă ridicată şi o rezistenţă la razele UV şi la atacul organismelor biologice foarte mare;
  • membrana din polietilena, un material ce oferă rezistență în fața acţiunii agenţilor chimici naturali şi compresiunii mecanice. Aceasta membrană este rezistentă la acţiunea vaporilor, la acţiunea chimică şi mecanică, dar şi la tensiunea hidrostatică;
  • ciment impermeabil, recomandat mai ales pentru clădirile vechi şi părţile de construcţie situate în sens opus pătrunderii apei. Acest ciment este uşor de aplicat, rezistent la îngheţ şi la factorii atmosferici.

Izolaţia fundaţiei caselor vechi

Fundaţia unui imobil vechi poate fi izolată începând cu excavarea pământului în jurul casei până la baza fundaţiei, operaţiune ce se poate realiza cu ajutorul unu excavator. După armarea fundaţiei şi tencuirea acesteia, se aplică primul strat de izolaţie, la cald, pe toată suprafaţa fundaţiei după ce tencuiala s-a uscat, după care se aplică şi al doilea şi al treilea strat.

După ce aceşti pasi sunt completaţi, se aplică un strat de tinci, o substanţă cu aderente superioară pe mai multe suprafeţe, care asigură rezistenta la ciclurile de îngheţ dezgheţ şi aplicarea foliei.

- publicitate -

trebuie să citești