Studiul realizat de portalul imobiliare.ro cu privire la piața chiriilor arată faptul ca municipiul Cluj Napoca este cel mai scump oraș din țară.
În Cluj-Napoca, chiria medie solicitată pentru o garsonieră s-a menținut constantă în ultimul an, la o valoare de 250 euro/lună. Un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 320 euro/lună, față de 300 euro/lună în vara lui 2014. Cel mai mare avans, de la 310 la 400 euro/lună, a fost consemnat la apartamentele cu trei camere.
Diferențele consemnate în raport cu valorile înregistrate în Capitală sunt de 8% în cazul garsonierelor, 6% în cazul apartamentelor cu două camere, respectiv 5% pentru cele cu trei camere.
În București, pe parcursul lunii iulie, suma medie solicitată pentru o garsonieră într-un bloc vechi se ridică la 230 euro/lună, aceeași valoare fiind consemnată și în perioada similară a anului trecut. Constant s-a menținut și prețul cerut pentru un apartament cu două camere, 300 euro/lună. O locuință de trei camere are o valoare medie de închiriere de 380 euro/lună, față de 360 euro/lună în vara lui 2014.
În Timișoara, o garsonieră poate fi închiriată la un preț mediu de 180 euro/lună, în creștere de la 150 euro/lună în iulie 2014. Un apartament cu două camere ajunge la 250 euro/lună, față de 230 euro/lună în urmă cu 12 luni, iar un apartament cu trei camere costă 280 euro/lună, față de 270 euro/lună în iulie 2014.
În Iași, o garsonieră poate fi închiriată, în medie, cu 200 euro/lună, la fel ca în vara anului trecut. Prețul mediu pentru un apartament cu două camere este de 240 euro/lună, față de 255 de euro pe lună în iulie 2014. Pentru trei camere, proprietarii cer 300 euro/lună, ca și anul trecut.
În Constanța, prețurile pentru o garsonieră sunt constante, la o medie de 200 euro/lună. Majorări de preț au fost consemnate la apartamentele cu două camere, de la 250 la 300 euro/lună, dar și de cele cu trei camere, de la 365 la 400 euro/lună.
‘Ca în fiecare an, în august asistăm la o creștere a cererii pe segmentul chiriilor, nivelul maxim urmând să fie atins în septembrie. În această perioadă ne așteptăm ca volumul căutărilor să crească cu până la 30%. În contextul în care locurile din cămine sunt insuficiente, închirierea unui apartament pe piața liberă e o provocare pentru studenți, atât în ceea ce privește disponibilitatea ofertelor pe piață, cât și prețul. Cluj-Napoca se remarcă prin faptul că a devenit cel mai scump oraș din țară pe segmentul chiriilor, cu diferențe de până la 8% față de București. Asistăm la o premieră pe piața imobiliară din România, pentru prima dată chiriile dintr-un oraș secundar sunt mai mari decât cele din Capitală’, spune Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.