Imobil istoric reprezentativ din Arad, scos la vânzare

sursa foto: photoexplorers.net/
sursa foto: photoexplorers.net/

Casa cu Lacăt, una dintre clădirile istorice reprezentantive din municipiul Arad, considerată atracţie turistică, a fost scoasă la vânzare, scrie Actualitati-arad.ro

Conform unui anunţ publicat pe unul dintre site-urile de publicitate, Casa cu Lacăt, care are o suprafaţă de 1.889 mp, este scoasă la vânzare la pretul 900.000 euro.

„Imobil cu subsol, parter, etaj I şi etaj II cu 11 apartamente cu 2 camere şi 2 apartamente cu 3 camere la fiecare apartament există o baie, o cămară şi o bucătărie. În total sunt 35 de camere în întreaga clădire + băi + cămări + bucătării”, se menționează în ziarul amintit.

Casa cu Lacăt din Arad a fost construită în anul 1815 de comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovată în 1851. Etajul a fost adăugat în timpul modernizării efectuate în 1930.

În colțul clădirii, spre strada Plevnei, există o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim. Astfel de butuci se găseau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea, Timișoara.

Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraș în oraș, pentru a-și desăvârși cunoștințele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-și astfel trecerea prin acele locuri.

Butucul nu se mai găsește în nișă, deoarece după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad), pentru a nu mai fi furat din nou.

În timpul evenimentelor revoluţionare din anii 1848-1849, clădirea a fost reşedinţa poliţiei secrete imperiale austriece, iar în pivniţa casei au fost închişi numeroşi revoluţionari.

Sursa: Actualitati-Arad.ro

 

- Publicitate -

5 to go deschide două locații în Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni

Începând din această vară, 5 to go se află pe lista brandurilor prezente în incinta Aeroportului Internațional „Henri Coandă”,...

4 din 5 români au returnat cel puțin o dată ambalajele reciclabile SGR

Potrivit unui studiu Kantar, 4 din 5 români intervievați au returnat cel puțin o dată ambalaje SGR, reprezentând o...