IFN-urile au acordat un număr record de credit până la jumătatea anului

Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde lei la jumătatea anului 2021.

Avansul a fost de 6,7% în primele 6 luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, arată datele KeysFin.

În 2020 creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 2,3% la 35,2 miliarde lei.

Din punctul de vedere al ponderii din total, IFN-urile incluse în categoria Activități multiple de creditare au acordat peste 98% din totalul împrumuturilor.

Instituțiile incluse în categoria Leasing financiar au creditat doar 1,8% din total, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR) de la sfârșitul lui iunie 2021.

sursă inforgrafic: KeysFin

IFN-urile au acordat numeroase credite și pentru IMM

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare (77% versus 46% în cazul instituțiilor de credit).

Datele BNR arată că IFN-urile locale au finanțat preponderent sectorul IMM-urilor (85% din valoarea creditelor acordate sectorului companiilor nefinanciare).

Companiile încă apelează la creditele în valută, în timp ce populația s-a reorientat în ultimii ani către împrumuturi în moneda națională.

82% dintre creditele IFN acordate firmelor sunt în valută, comparativ cu doar 9% în cazul populației, potrivit datelor de la sfârșitul primului semestru al anului 2021.

Care sunt cele mai mari IFN-uri din România

După valoarea activelor totale, UNICREDIT LEASING a fost cel mai mare IFN din România, cu 5,3 miliarde lei, reprezentând 13% din total în anul 2020.

Pe locurile următoare s-au situat BCR LEASING, cu active totale de 2,7 miliarde lei (7% din total) și UNICREDIT CONSUMER FINANCING, cu active totale de 2,3 miliarde lei (6% din total).

Urmează DEUTSCHE LEASING și IMPULS LEASING, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice analizate de specialiștii KeysFin.

UNICREDIT LEASING a avut și cel mai mare profit dintre IFN-urile locale, de aproape 121 milioane lei și a generat 13,5% din total în 2020.

Pe locul al doilea după profitul net înregistrat în 2020 s-a situat FONDUL NAȚIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ȘI MIJLOCII (deținut integral de statul român) cu 96,5 milioane lei.

Urmează BT LEASING, cu 58 milioane lei, UNICREDIT CONSUMER FINANCING, cu 57,9 milioane lei și AGRICOVER CREDIT, cu aproape 47 milioane lei.

Care este rata creditelor restante

Rata creditelor neperformante (întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile), înregistrată de portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor a fost de 2,5%.

În cazul populației, datele BNR arată un nivel de 8,1% la sfârșitul lunii martie 2021.

Anul trecut, creditele restante și îndoielnice au scăzut semnificativ, cu 24% la sută, ajungând la 471,7 milioane lei.

Cu toate acestea, nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante și îndoielnice a crescut cu 2% și a ajuns la aproape 2,4 miliarde lei.

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...