Pentru mulți posesori de pisici, viața în compania noului partener patruped a început cu eterna dilemă legată de tipul de hrană cel mai potrivit pentru el. Opțiunile principale sunt în număr de două, iar ca întotdeauna, cea mai bună variantă este cea de mijloc. Aceasta este reprezentată de hrana mixtă, ce poate fi luată ca o a treia opțiune. Pentru a te face să înțelegi mai bine, îți vom prezenta pe larg fiecare variantă, cu avantajele și dezavantajele sale.
Ce e bun și ce e rău la hrana uscată
În cazul hranei uscate, avantajele sunt numeroase, însă trebuie să ții cont și de câteva aspecte care fac mai puțin recomandat acest tip de hrană în anumite situații.
Vorbind despre avantaje, trebuie menționat faptul că hrana uscată rezistă mai mult timp, putând să stea chiar și câteva zile în castronel, dacă nu este consumată toată. Datorită acestei calități, permite achiziția de cantități mai mari, „boabele” putând fi păstrate mult timp în sacii originali, cu condiția ca aceștia să fie bine închiși la gură. Dacă pisica ta obișnuiește să mănânce câte puțin pe tot parcursul zilei nu mai trebuie să ai grijă să îi pui mereu în castron, fiind suficient să-l umpli dimineața cu hrana uscată. Și în cazul în care pisica este foarte mâncăcioasă și trebuie să îi oferi mâncare cu porția, poți măsura cu precizie cantitatea necesară, cu ajutorul unui pahar.
Partea mai puțin bună la acest tip de hrană este legată de faptul că nu este recomandată pisicilor cu probleme de sănătate. Din cauza conținutului scăzut de apă, se digeră mai greu, fapt ce o recomandă doar pentru animalele perfect sănătoase. De asemenea, nici pisicile vârstnice nu se împacă bine cu hrana uscată, pentru că la această vârstă apar probleme gingivale sau dentare care îngreunează masticația.
Avantajele și dezavantajele hranei umede
Unul dintre beneficiile principale pe care le are hrana umedă pentru pisici constă în faptul că asigură o mai bună hidratare a organismului. De aceea, e recomandată mai ales pisicilor care nu au nevoie doar de apă pentru a se hidrata. Conținutul de apă o face și mai ușor digerabilă, prevenind astfel problemele digestive dar și pe cele renale. De asemenea, în cazul în care astfel de probleme există, hrana umedă ajută la eliminarea lor. Așadar, avantajele hranei umede țin în special de partea de sănătate, fapt pentru care mulți posesori de pisici preferă să o folosească în alimentația animalului.
De cealaltă parte, un prim dezavantaj este reprezentat de costurile mai mari decât în cazul hranei uscate. În plus, dacă pisica nu consumă toată porția din castron, hrana umedă se alterează ușor iar atunci este pierdută, pentru că animalul nu se va mai uita la ea. De asemenea, dacă știi că nu poate mânca o conservă întreagă, porția rămasă trebuie păstrată în frigider, bine acoperită, pentru că poate să emane un miros neplăcut. În unele cazuri, pisica poate nu preferă hrana rece, iar atunci va trebui să i-o încălzești câteva secunde la microunde.
Cum să îi oferi pisicii hrana mixtă
Cum spuneam și la început, cea mai bună variantă constă în combinarea celor două tipuri de hrană, asigurând astfel pisicii un meniu mai variat. Cel mai bine este să îi lași dimineață hrană uscată în castron, pe care să o aibă la dispoziție pe tot timpul zilei, iar când vii acasă de la birou, să îi oferi a doua masă cu hrană umedă. Poți încerca și să mixezi cele două tipuri de hrană, amestecând o cantitate de „boabe” cu un plic de hrană umedă
Desigur, în alegerea unei opțiuni trebuie să ții cont și de gusturile pisicii, pentru că este posibil să prefere doar un anumit tip de hrană. Nu în ultimul rând, indiferent de opțiunea aleasă, oferă-i cantitatea optimă de hrană pentru a-i asigura necesarul zilnic de nutrienți!