Gospodăriile din România consumă cea mai mare parte din venituri pentru alimente

Gospodăriile din România au continuat și în 2020 să ocupe primul loc în Uniunea Europeană după ponderea ocupată de cheltuielile pentru alimente.

Gospodăriile din România au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice

- Publicitate -Domeniile Ostrov

În UE media era de 14,8% din venituri care merg către cheltuielile pe alimente și băuturi non-alcoolice.

În ambele cazuri, ponderea acestui tip de cheltuieli a crescut de la 13% în 2019, media UE, și de la 26% în România, în 2019.

Lituania (21,7%), Estonia (21,6%) şi Croaţia (21,4%) sunt alte țări membre UE unde ponderea cheltuielilor cu alimentele depășește 20% din venituri.

La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% în doar două state membre, Luxemburg (9,5%) şi Irlanda (9,8%).

România stă bine la costurile cu utilitățile

România stă bine la ponderea (18,8%) a cheltuielilor pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili în totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor.

Ţările europene unde acest tip de cheltuieli au cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Slovacia (30,7%), Finlanda (30,5%) şi Danemarca (28,9%).

La nivelul UE, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au reprezentat în 2020 mai mult de un sfert (25,7%) din totalul cheltuielilor de consum

- Publicitate -

Prețurile apartamentelor de vânzare cresc continuu. La Cluj se apropie de 3.000 euro / mp

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare, vechi și noi, au înregistrat o creștere de 14% în noiembrie comparativ cu...

Leroy Merlin închiriază un depozit de aproape 9.000 mp în CTPark Bucharest West

CTP anunță că Leroy Merlin, unul dintre jucătorii din piața de bricolaj locală, a închiriat 8.800 de metri pătrați...