Ghidul chiriașului: 4 motive pentru a închiria un apartament

Într-o perioadă instabilă din punct de vedere financiar, când rata inflației tinde să atingă valori crescute din pricina scumpirilor, achiziționarea unui apartament poate fi o investiție riscantă din multe puncte de vedere. Creșterea indicilor de referință pentru calcularea dobânzilor la creditele imobiliare, precum și conflictul dintre Rusia și Ucraina se numără printre factorii care au dus la o scădere a deciziei de cumpărare.

Prin urmare, închirierea unui apartament devine o alternativă mai accesibilă, pentru că înlătură necesitatea achitării unui credit, costurile privind întreținerea locuinței se înjumătățesc și ai posibilitatea de a schimba periodic apartamentul, în funcție de nevoi și preferințe. Înainte de a lua decizia finală în ceea ce privește viitorul spațiului de locuit, poți consulta mai jos avantajele pe care le oferă închirierea unui apartament.

Flexibilitate

Achiziționarea unei locuințe reprezintă o investiție pe termen lung, care necesită timp și răbdare, pentru a te asigura de faptul că ai luat decizia potrivită nevoilor tale. Ei bine, lucrurile se pot schimba pe parcurs. Fie că apar probleme cu vecinii, fie un investitor decide să construiască o clădire în fața apartamentului, mutarea într-un nou spațiu se dovedește a fi un proces obositor și complicat, dacă achiziția s-a făcut prin intermediul unui credit ipotecar.

Astfel, obligativitatea de a rămâne în același loc dispare atunci când locuiești în chirie. Mai mult, dacă oportunitatea unui nou job este compromisă din pricina distanței considerabile între casă și birou, ai ocazia să găsești apartamente de inchiriat Bucuresti în funcție de zona preferată, care să se potrivească nevoilor tale.

Reducerea cheltuielilor

Majoritatea persoanelor sunt de părere că valoarea costurilor acumulate către plata chiriei sunt asemănătoare cu ratele pentru un credit ipotecar pentru cumpărarea unei locuințe. Chiar dacă valoarea unei rate la bancă și chiria lunară sunt asemănătoare, creditul necesită mai multe cheltuieli suplimentare, precum avansul de cel puțin 15% și contravaloarea întocmirii actelor.

Într-adevăr, fiecare chiriaș trebuie să plătească un depozit în momentul semnării contractului, dar suma totală este mult mai scăzută. De asemenea, responsabilitatea de a repara eventualele defecțiuni din apartament, de modernizare a blocului sau chiar taxele anuale datorate către stat rămân în sarcina proprietarului.

Intimitate

Dacă te afli la început de drum, achiziționarea unei case constituie un plan grandios, care urmează să-l împlinești pe parcursul vieții. Chiar dacă resursele financiare sunt restrânse în acest punct, ai ocazia să dezvolți o strategie de bătaie, pe măsură ce îți găsești drumul în cariera profesională.

A locui alături de părinți are avantaje majore, dar și dezavantaje clare, unul dintre ele fiind lipsa intimității. Dacă locuiești la cămin, ești obligat să împarți un spațiu mic cu alte două sau trei persoane. În concluzie, închirierea unui apartament îți poate aduce stabilitate psihică, relaxare și calmul de care ai nevoie după o zi obositoare la serviciu.

Diversitatea apartamentelor

Dilema financiară ne influențează decizia de investiție. Spre exemplu, dacă vrei să locuiești într-o zonă centrală a orașului, vei constata că valoarea cerută pentru o garsonieră depășește posibilitățile tale. De aceea, închirierea unui apartament îți dă posibilitatea să locuiești în zona adorată de tine, fără a face compromisuri în ceea ce privește îndeplinirea micilor dorințe.

Diferența dintre o simplă casă și acasă nu este dată de existența unui act de proprietate. Orice spațiu capătă o valoare semnificativă atunci când îți oferă un sentiment plăcut la finalul zilei.

- Publicitate -

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...

Amenajarea unui apartament pentru închiriat: 4 sfaturi practice

Amenajarea unui apartament pentru închiriat poate fi un proces complex, de la optimizarea spațiului la crearea unei estetici plăcute...