Ochelarii de vedere au încetat de mult sa mai fie doar o necesitate. Pe lângă importanța practică a acestora, ei au devenit și un veritabil accesoriu care, ales cum trebuie, îți poate completa ținuta și îți poate scoate trăsăturile in evidență. Totuși, asta nu se poate întâmpla decât daca înțelegi cum sa îți alegi perechea potrivita de ochelari, pentru că, ai ghicit, și bărbații trebuie să țină cont de asta!
Deja știi, probabil, că există o mulțime de tipuri de rame, însă nu toate sunt potrivite oricărei fizionomii. Ochelarii de vedere sunt un accesoriu pe care îl vei purta aproape permanent, iar ăsta e un motiv foarte bun pentru a te gândi de doua ori înainte să faci această achiziție. În plus, dacă vrei o pereche de ochelari care să te acompanieze mult timp, trebuie să ții cont si de alte aspecte, pe lângă felul în care arată. Factori precum stilul tău de viată, activitățile pe care le desfășori zilnic, bugetul, dar și preferințele tale în materie de culori și materiale vor conta in alegerea făcută.
Fie că este prima dată când îți cumperi ochelari sau că ai nevoie de o pereche nouă, ai ajuns in locul potrivit. În continuare, te vom ajuta sa înțelegi care este tipul de ochelari care te avantajează și cum să alegi un model care se potrivește atât stilului tău, cat si fizionomiei feței.
Ce opțiuni de rame există?
În funcție de material, stil, dar și tipul de cadru, există mai multe opțiuni de rame de ochelari pentru bărbați disponibile pe piață. Fiecare dintre aceste opțiuni vine cu o serie de avantaje și dezavantaje, nu doar în materie de aspect, ci și atunci când ne gândim la calitate și funcționalitate. Așadar, iată de ce trebuie să ții cont atunci când îți alegi rama potrivită:
Tipul de cadru:
- Rama cu cadru complet: acest tip de rame poate susține orice fel de lentilă, indiferent de dioptrie sau material, însă cadrul complet poate uneori incomoda raza vizuală.
- Rama cu jumătate de cadru: asigură un look sofisticat și oferă un aspect fin chiar și lentilelor mai groase, însă trebuie sa reții că lentilele se pot sparge sau zgâria mai ușor.
- Rama fără cadru: este o ramă discretă, ce nu incomodează vederea, însă costurile sunt mai ridicate, deoarece procesul de atașare a lentilelor este mai dificil.
Tipul de material:
- Plastic: ramele din plastic sunt ușoare și se găsesc in diferite modele, însă acestea sunt mai fragile decât ramele din metal și trebuie ajustate mai des, deoarece se pot deforma în funcție de schimbările de temperatură.
- Metal: ramele din metal sunt durabile și au un stil clasic, însă trebuie sa reții că acestea vor fi mai grele și nu se potrivesc lentilelor cu dioptrii foarte mari.
- Altele: dacă ești in căutare de o pereche de ochelari mai neconvenționali, poți opta pentru rame din lemn, sau poți alege finisaje din piele, catifea, sau alte materiale moderne.
Formă și stil
- Rame rotunde: dacă vrei să obții un look masculin, dar smart, poți opta pentru ramele rotunde, făcute populare de celebrul John Lennon.
- Rame trapez: probabil recunoști acest model făcut popular de Ray Ban, potrivit pentru adepții unui stil modern, casual.
- Rame pătrate: un model clasic, ce se găsește în diferite variante, potrivit aproape oricărui bărbat, fie că optezi pentru o variantă simplă sau cu modele îndrăznețe.
- Rame aviator: acest model a fost creat inițial pentru piloții americani, însă au ajuns în atenția publicului datorită aspectului lor unic.
- Rame Clubmaster: un model de ramă cu jumătate de cadru ce a fost foarte popular in anii `50, potrivit pentru cei ce adoptă un stil clasic, cu accente moderne.
Ia în considerare forma feței
Acum că înțelegi mai multe despre diversele tipuri de rame existente pe piață, poți începe să îți cauți perechea potrivită de ochelari. Pentru asta, însă, trebuie să ții cont de forma feței tale. Așadar, iată ce ți s-ar potrivi:
- Formă pătrată: bărbații cu o formă pătrățoasa a feței sunt cei mai avantajați de ramele rotunde sau ovale, ce conferă echilibru feței, adăugând rotunjime.
- Formă de inimă: daca forma feței tale este de tip inimă, ai norocul să poți purta aproape toate modelele de rame. Cele care îți vor scoate cel mai mult trăsăturile in evidență sunt, totuși, ochelarii angulari, cum ar fi cei de tip Clubmaster.
- Formă ovală: dacă te numeri printre norocoșii cu o față ovală, echilibrată, cu trăsături armonioase, poți purta o mare varietate de rame. Evită, totuși, ramele foarte rotunde sau supradimensionate, pentru a nu afecta simetria feței.
- Formă rotundă: bărbaților cu fața rotundă li se potrivesc cel mai bine ramele pătrate sau rectangulare, cum ar fi modelul Clubmaster sau Wayfarer, pentru că vor contura și defini fața.
Tenul ș culoarea ochilor contează
După ce te-ai decis ce tip de rame să îți alegi, e timpul să te decizi și în privința culorii, pentru că și aceasta este la fel de importantă. Majoritatea bărbaților optează pentru rame cu nuanțe neutre, însă nimic nu te oprește sa experimentezi și să probezi ceva colorat. Totuși, pentru a îți găsi culoarea potrivită, trebuie sa ții cont de tonul tenului tău:
- Ton rece: dacă pielea ta are tonuri reci, cel mai potrivit este să optezi pentru culori similare ale ramelor. Încearcă tonuri de gri, albastru, verde, sau chiar argintiu, însă stai departe de nuanțele stridente, ce pot ieși prea mult in evidență.
- Ton cald: dacă nuanțele de galben și auriu predomină pe pielea ta, optează pentru culori calde, cum ar fi maro, galben, sau chiar portocaliu, pentru a obține un aspect armonios.
- Ton neutru: dacă tenul tău este o combinație de tonuri calde și reci, poți purta fără probleme rame colorate si diverse combinații de nuanțe.
Alte aspecte de care să ții cont
Culoarea, modelul și tipul de rame sunt aspecte foarte importante atunci când ne alegem ochelarii, însă trebuie sa ții cont si de confort și siguranță. Dacă ai o viată activă, nu opta pentru ochelari ce se pot sparge sau deteriora ușor, pentru ca efortul de a îi înlocui periodic se va dovedi costisitor.
În același timp, ține cont de faptul că diverse afecțiuni oculare pot necesita un anumit tip de ramă ce poate încadra lentilele cum trebuie, oferindu-ți siguranța. Este întotdeauna bine să discuți aceste aspecte și cu medicul oftalmolog înainte de alegerea ramelor.