Cantitatea de deşeuri pe care o generează persoanele fizice și juridice este o consecință a tiparelor actuale de consum şi de producţie.
Cumpărăm și consumăm tot mai multe produse, care generează un volum imense de ambalaje, iar la această tendință consumeristă se adaugă și modificările demografice, o altă sursă de creștere a volumului de deșeuri.
Ne confruntăm cu tot mai multe tipuri de deşeuri şi de rute complexe ale tratării deşeurilor în vederea reciclării și gestionării lor. Vă prezentăm în continuare câteva detalii despre deșeurile poluante și modalități de reducere a cantităților generate anual la nivel mondial.
Care sunt deșeurile care poluează cel mai mult mediul
Printre deșeurile care afectează tot mai mult mediul înconjurător se numără cele mai poluante plastice, prezente în viața de zi cu zi a oamenilor și folosite într-o gamă foarte largă de activități economice, de la producție industrială până la servicii, transporturi și turism.
Cel mai des întâlnim plastic sub formă de PET-uri, paie, ambalaje alimentare, pungi de plastic, șervețele umede și bețișoare de urechi. O singură persoană utilizează în medie anual 480 de sticle de plastic, dintre care nu reciclează nici 50%.
Plasticul nu este decât cu foarte mici excepții biodegradabil, iar aceasta reprezintă o mare problemă, pentru că, după ce a ajuns în ecosistem, plasticul nu se descompune, doar se sparge în particule denumite microplastic. Acesta este foarte dăunător, pentru că afectează viața marină, apele, atmosfera și oamenii.
O soluție la această problemă o reprezintă procesul de reciclare a plasticului, care implică implică spălarea, eliminarea impurităților (etichete și capace) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, din nou spălarea, uscarea și prelucrarea materialului în granule, ce reprezintă materia primă pentru fibre textile sau ambalaje din PET sau alte tipuri de plastic
Cele mai multe produse realizate din plastic sunt reciclabile: PET-uri, folii de plastic de la baxurile de apă, găletușe de lactate, lăzi și navete, caserole transparente, pungi alimentare, sticle de lapte, sticle de detergent și balsam rufe, sticle de șampon și balsam, ambalaje tetra pack, adică acele cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia.
Cum se realizează gestionarea corectă a deșeurilor poluante
Deșeurile de ambalaje reprezintă o resursă valoroasă care permite recuperarea materialelor, dacă este respectat procesul corect de separare și sortare. Ambalajele au un real potențial de a crește eficiența resurselor, deci trebuie privite și ca oportunități, nu doar ca pericole pentru mediu.
Deșeurile reprezintă o materie secundară ce poate fi recuperată și valorificată într-un procent mult mai mare decât se face astăzi. De aceea, un rol important îl au OIREP-urile, adică acele companii care dețin know-how și logistică pentru a prelua răspunderea producătorilor de deșeuri.
Gestionarea corectă a deșeurilor poluante are la bază un plan de management al deșeurilor cu următoarele etape:
- realizarea unui plan de prevenire a deșeurilor în primă fază;
- încadrarea corectă a deșeurilor pe categorii;
- păstrarea evidenței deșeurilor, care este o cerință obligatorie prin lege;
- colectarea selectivă a resturilor după categoriile predefinite;
- predarea deșeurilor pe baza unei documentații corespunzătoare către operatori economici autorizați.
Obiectivul optimist pe care-l vizează comunitățile și economiile lumii este promovarea unui stil de viață zero waste, care se bazează pe încurajarea persoanelor fizice și a întreprinderilor pentru stoparea irosirii resurselor valoroase ce ajung la depozite de deșeuri, gropi de gunoi sau incineratoare.
Acest lucru se poate realiza prin identificarea unor modalități eficiente de a menține aceste resurse în circulație, prin gestionarea corectă a deșeurilor, reciclare și conștientizare a unor comportamente responsabile la nivel individual, social și economic.