Germania, Franţa ṣi Italia controlează cele mai multe întreprinderi în România

  • Germania, Franţa ṣi Italia ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România.
  • În România, în anul 2018, au fost identificate 80.591 grupuri de întreprinderi, din care 5.140 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 75.451 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (401 controlate din interior, respectiv 75.050 controlate din străinătate).
  • Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, în anul 2018, 5140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 95% fiind constituite din două sau trei unităṭi legale.
  • În anul 2018, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 13.391 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 61.659 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În România, în anul 2018, un procent de 28,6% din numărul total de salariati din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate, arată ultimele date publicate de INS:

În întreprinderile controlate din top 10 ṭări, în anul 2018, şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaṭi la nivelul economiei naṭionale.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia.

Rezultatele anului 2018 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (12,4%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,2%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (10,1%) şi în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 5,6% se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, iar în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2,7%).

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (6,2%).

- Publicitate -

InstaSun, invenția 100% românească evaluată la 4 milioane de euro

Lansat pe piața locală în 2023, InstaSun este un dispozitiv care aplică automat și uniform ulei de protecție solară...

Comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori anul acesta

În prima jumătate a acestui an, comenzile de aparate de aer condiționat au crescut de peste două ori față...