Garsonieră sau apartament mic cu două camere. Cum alegi?

Vrei să îți cumperi o locuință nouă și nu ești sigur dacă să alegi o garsonieră sau un apartament cu două camere?

Fiecare variantă vine cu avantaje și dezavantaje, motiv pentru care ți-am pregătit o listă de factori pe care e bine să îi iei în calcul înainte de a lua decizia finală. Iată tot ce trebuie să știi despre spațiu, costuri de achiziție, costuri de întreținere și posibilitățile de amenajare.

Spațiul disponibil

Diferențele dintre garsoniere și apartamente cu două camere erau mai mari în trecut. Acum, poți găsi destul de ușor pe piața imobiliară garsoniere cu o suprafață utilă aproape la fel de mare ca cea a unui apartament.

Însă mai important decât spațiul în sine este compartimentarea. Verifică nu doar numărul de metri pătrați, ci și schița casei. Astfel, îți vei face o idee mai realistă asupra viitoarei locuințe.

Desigur, garsonierele se adresează în special persoanelor singure sau cuplurilor. Cei cu o familie numeroasă vor întâmpina dificultăți în ceea ce privește amenajarea. 

Costurile de achiziție

Bugetul este în general un factor decisiv atunci când facem achiziții imobiliare. Aproape întotdeauna o garsonieră este mai ieftină decât un apartament cu un singur dormitor. Dacă prioritatea ta în acest moment o reprezintă economisirea banilor, atunci o garsonieră este alegerea ideală.

În același timp, trebuie să iei în calcul și alte aspecte, precum confortul. Vei locui singur sau împreună cu cineva? Câtă nevoie aveți de intimitate și spațiu personal? Degeaba cheltui mai puțini bani dacă, odată ce te muți, nu ești complet mulțumit de locuința ta.

Pentru a te asigura că pui corect în balanță confortul și banii necesari, îți recomandăm simularea creditului imobiliar. Acesta îți permite să calculezi corect rata lunară, dar și suma totală de plată. 

Nevoia de intimitate

Cea mai importantă diferență dintre o garsonieră și un apartament cu living și dormitor este, bineînțeles, separarea camerelor. Garsonierele tind să se simtă aglomerate atunci când ai nevoie de spațiu personal. În plus, în funcție de câte obiecte personale deți, e posibil să nu ai suficient loc de depozitare într-o garsonieră.

Ia în considerare activitățile tale zilnice. De exemplu, poate că lucrezi de acasă. Intri în multe ședințe online? Dacă răspunsul este da, atunci cel mai probabil ai dori să ai biroul într-o cameră separată, dacă locuieşti cu alte persoane.

De asemenea, cum îţi petreci timpul liber? Faci exerciții fizice în casă? Ai hobby-uri care creează zgomot? Ai nevoie de liniște pentru meditație sau yoga?

Musafirii

Stilul de viață influențează mult decizia finală. Dacă primești des în vizită familie sau prieteni din alt oraș, cu siguranță o garsonieră nu este suficientă pentru a-i caza. Oaspeții trebuie să se simtă confortabil și nu vor reuși dacă trebuie să împartă o singură cameră cu tine.

Pe de altă parte, poate nu primești musafiri peste noapte, însă îți place să organizezi petreceri acasă. Prietenii se pot simți incomod dacă sunt înconjurați de toate lucrurile tale personale. În plus, în cazul acesta va trebui să menții mereu o curățenie ireproșabilă. Într-un apartament de două camere, în schimb, musafirii sunt primiți în sufragerie, nu și în dormitor.

Planurile de viitor

Nu în ultimul rând, e bine să te gândești și la cum va arăta viața ta în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Poate că acum nu lucezi de acasă, însă îţi doreşti să faci  acest lucru în curând. 

Venirea pe lume a unui copil este de asemenea un criteriu important. Sigur, multe cupluri se descurcă bine și la garsonieră, însă odată ce copilul va crește, va avea nevoie de propriul spațiu. 

Apoi, dacă vrei să cumperi locuința doar pentru a o închiria, îți recomandăm să cercetezi bine piața. Află care sunt mai căutate din acest punct de vedere, dar și câți bani poți cere pe chirie. Zona unde vei cumpăra influențează mult venitul pe care îl poți obține.

Alegerea dintre garsonieră și apartament cu două camere nu este imposibilă. Analizează-ți bine stilul de viață și nevoile, gândește-te dinainte cum poți amenaja spațiul și calculează-ți cu atenție bugetul.

- Publicitate -

Extreme weather sends breakfast food prices soaring by 55% in a year

The cost of commodities that make up a typical breakfast has soared 55% in a single year, led by...

Prețurile alimentelor pentru micul dejun au crescut cu 55% într-un singur an

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma...