All the European investment, retail, real estate, office and industry news in English language

marți | 22 septembrie | 2020

Fructele şi legumele în top 5 produse vândute în retailul modern

Fructele și legumele se clasează pe primele cinci locuri atunci când vine vorba despre categoriile de produse vândute în retail-ul modern din România.

În ceea privește topul vânzărilor pentru categoria fructelor, acesta este reprezentat de banane, mere, portocalele, lămâi, struguri, avocado, clementine și pepene roșu, reprezentând o valoare de 77% din totalul vânzărilor din hipermarketuri și supermarketuri și 84% din punct de vedere al volumului.

Atunci când vine vorba despre legume, roşiile, cartofii, ardeii, ceapa, ciupercile şi castraveții sunt preferatele românilor. Topul celor mai bine vândute legume reprezintă 77% din vânzările valorice și 90% din punct de vedere al volumelor.

Creșteri pe toate liniile în comerțul cu fructe și legume

- PUBLICITATE -

Potrivit datelor prezentate de compania RetailZoom în cadrul evenimentului RO-Fruits & Vegetables Show, ediția 2019, consumul de fructe din retail-ul modern a fost mai mare cu 15% în volum și cu 10% în valoare, în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019 (date extrase din analiza vânzărilor pentru şase lanţuri de retail modern din România).

Din punct de vedere valoric (bani cheltuiți de consumatori), evoluția înregistrată în categoria fructelor a fost mai mică decât cea înregistrată de categoria legumelor (+ 8,5% în volum și +30% în valoare).

1.347 de promoții în patru luni

Conform datelor unei analize prezentate exclusiv în cadrul RO Fruits & Vegetables Show de către Ionuţ Parfente, consultant IQ Arconsult, în perioada iulie – octombrie 2019, numărul total de articole promovate în nouă reţele comerciale prin intermediul unor acţiuni promoţionale săptămânale bine definite (excepţie Auchan, care dezvoltă promoţii doar in-store), a fost de 1.347, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în reţelele de tip hypermarket.

La polul opus se situează reţelele de proximitate. Cel mai mare număr mediu de articole se regăseşte în cazul retailerilor care alocă suprafeţe generoase departamentului de fructe şi legume.

„Ceea ce vedem noi ca simpli consumatori – un material promoţional (de cele mai multe ori o revistă) şi o reducere de preţ la raft, reprezintă de fapt, o etapă finală a respectivului ciclu promoţional. Etapă care face parte dintr-un calendar elaborat anual de către fiecare retailer în parte. În general, reducerile de preţ în categoria legume – fructe au valabilitate săptămânală şi sunt puternic influenţate de sezonalitate”, a declarat Ionuţ Parfente, IQ Arconsult.

Profitabilitatea industriei cultivatorilor români

Cifrele de afaceri ale cultivatorilor de plante nepermanente (inclusiv legume) au crescut marginal față de 2017, depășind cu 5,4% nivelul din 2014 (date extrase în luna octombrie 2019).

Pentru anul 2019, specialiștii estimează un avans de până la 4%, aproximativ 20,8 miliarde de RON. Industria cultivatorilor de plante nepermanente (legume și rădăcinoase inclusiv) a fost reprezentată de aproximativ 10.000 de companii în 2018, dintre care: 4 companii mari, 98 medii, 975 mici și 8.700 micro.

Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generată de microîntreprinderi (41% din total). Cu toate acestea, peste 20% (1.994) au declarat, în 2018, cifre de afaceri egale cu zero.

Analiza industriei cultivatorilor români prezentată de Tudor Malearov – Business Development Manager, KeysFin aduce în atenție și industria cultivatorilor de plante permanente (inclusiv struguri și fructe), industrie care a fost reprezentată de aproximativ 1.900 de companii în 2018, dintre care: o companie mare, 15 medii, 96 mici și 1.782 micro.

Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generată de companiile medii (45% din total). Și în acest caz, peste 41% (779) dintre companii au înregistrat cifre de afaceri din 2018 egale cu zero.

- PUBLICITATE -