Fonduri europene pentru transportul public din Sibiu și Târgu Mureș

Primăria Sibiu continuă modernizarea transportului public cu fonduri europene nerambursabile, reuşind să obţină finanţare pentru o investiţie în valoare de 98,09 milioane lei, din care 93,68 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Prin achiziţia de noi autobuze se doreşte creşterea frecvenţei pe liniile prioritare cu un volum mare de pasageri.

Ce cuprinde proiectul

1. Achiziţionarea a 40 de autobuze alimentate cu gaz natural comprimat de capacitate mare, de 12 şi 18 metri lungime, cu podea coborâtă, sisteme de climatizare, supraveghere video şi WI FI şi un sistem de numărare a călătorilor din autobuze care va oferi o imagine despre gradul de încărcare pe traseele de transport public

2. Achiziţia unui sistem de e-ticketing care presupune un sistem integrat pentru achiziţia tichetelor şi abonamente, plata fiind posibilă direct la bord prin intermediul cardurilor, prin sms sau prin intermediul a 30 de automate care vor fi amplasate în staţiile de autobuz.

3. Implementarea unui sistem de informare a călătorilor, atât în autobuze, cât şi în staţii. Prin intermediul unor ecrane, călătorii vor primi informaţii în timp real despre programul de circulaţie, legături cu alte trasee şi cu alte moduri de transport, dar şi despre incidente, devieri ale rutelor şi întârzieri faţă de programul de circulaţie

4. Realizarea unei aplicaţii mobile, un adevărat “asistent” de călătorie, care să ofere călătorilor direct pe telefonul mobil informaţii despre timpul de sosire în staţie a autobuzului, va permite configurarea rutelor şi posibilitatea de a achiziţiona electronic bilete şi abonamente

5. Implementarea unui sistem de management a flotei Tursib care va permite monitorizarea autobuzelor pe trasee, permiţând astfel societăţii de transport public să urmărească respectarea orarelor de circulaţie, să ajusteze frecvenţa sosirii în staţie şi să cunoască starea tehnică a autobuzelor în timp real, ceea ce va face ca mentenanţa acestora să fie mai eficientă

6. Realizarea unei staţii de încărcare cu gaz natural comprimat pentru noile autobuze, care va fi amplasată în curtea Tursib.

Modernizarea străzii Podului este inclusă în proiectul de modernizare a transportului public, fiind parte din traseele 2 şi 10 şi făcând legătura între oraş şi zona industrială est.

10 milioane de euro și pentru transportul public din Târgu Mureș

Contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizarea transportului public de călători al Municipiului Târgu Mureș” are o valoare totală de 49.437.378,66 lei, din care 48.328.942,34 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată, respectiv 10.565.088,83 euro.

La momentul actual, majoritatea stațiilor de transport public de călători nu sunt prevăzute cu alveole pentru oprirea autobuzelor și o mică parte dintre acestea sunt prevăzute cu copertine care permit adăpostirea călătorilor.

De asemenea, cu câteva excepții, stațiilor le lipsesc dotările necesare cum sunt tăblițele de identificare a stațiilor de transport public cu numele stației și traseele care trec prin stația respectivă, informații referitoare la orarul de circulație al vehiculelor de transport public.

Prin proiect, se vor realiza investițiile necesare ce vor îmbunătății aceste aspecte pentru stațiile de autobuz amplasate pe următoarele străzi: Gheorghe Doja, Piața Trandafirilor, Revoluției, Piața Republicii, Bulevardul 22 Decembrie 1989, Gheorghe Marinescu, Mihai Viteazu, Târgului,  Bolyai  Farkas, Călărașilor, Tisei, Voinicenilor, Agricultorilor, Remetea, Podeni, Decebal, Piața Matei Corvin, Cuza Voda, Libertății, Mioriței, Romulus Guga, N. Bălcescu, Depozitelor, Dezrobirii, Bega, Budiului, B-dul 1848, Crinului, Predeal, B-dul Pandurilor, Brașovului, Moldovei, B-dul 1 Decembrie 1918, Livezeni, Cutezanței, Înfrățirii, Calea Sighișoarei, Aleea Carpați, Bărăganului. Capetele de linie ce se vor moderniza sunt amplasate pe străzile Gheorghe Doja, Livezeni și Plopilor (cart. Unirii).

Până în 31.12.2023, data estimată de către beneficiar ca termen de finalizare a lucrărilor, se vor realiza următoarele lucrări de modernizare a transportului public:

  • Dotare cu sisteme electronice de taxare a călătoriilor de tipul e-ticketing a autobuzelor,
  • Dotare cu dispozitive eliberare cartele de transport în stațiile de călători,
  • Realizarea a 3 capete de linie pentru staționare,
  • Modernizarea unui număr de 137 de stații de călători/autobuz cu montare sisteme electronice de informare și de afișaj, accesibilizare stații de calatori pentru persoane cu dizabilități,
  • Montare sisteme GPS pe autobuze și realizare centru de comandă și de control (dispecerat).

Hipermarketul Auchan Târgu Mureș Sud devine ATAC Hiper Discount (moneybuzz.ro)

- Publicitate -

4 din 5 români au returnat cel puțin o dată ambalajele reciclabile SGR

Potrivit unui studiu Kantar, 4 din 5 români intervievați au returnat cel puțin o dată ambalaje SGR, reprezentând o...

Peste 75% din faza a doua a ansamblului Nusco City a fost vândută

Nusco City, cel mai mare proiect de regenerare urbană din Nordul Capitalei, a ajuns cu vânzările fazei a doua...