Foarte multe persoane suferă de diferite fobii fără a-şi da seama de acest lucru. În timp ce unii consideră că teama de păianjeni este normală atât la copii, cât şi la adulţi, alţii simt stări de angoasă la vederea unui animal, dar şi atunci când stau într-un spaţiu închis sau cu mulţi oameni.
Indiferent de fobia de care suferă, pacienţii sunt îndemnaţi să caute ajutor şi sprijin la un care, prin psihoterapie, îi poate ajuta să scape de frică incontrolabilă şi inexplicabilă asupra unor stări sau situaţii.
Fobia nu este o simplă frică, ci este mai mult decât atât, afectând calitatea vieţii oamenilor şi viaţa cotidiană.
Fobia – de ce apare?
Fobia poate fi vindecată prin instrumente psihologice, pentru că pacienții să elimine din viaţa lor acele stări care le fac rău, de tahicardie, de tahipnee şi alte dezechilibre de respiraţie şi ce ţin de mişcările corpului.
Mecanismul de dobândire a fobiilor este diferit de la o persoană la alta, de aceea nu se poate spune că există un tratament precis care să realizeze reversibilitatea stării de fobie.
Totuşi, există fobii cu care oamenii se nasc şi fobii pe care le dobândesc, fobii pe care le văd la parintisau pe care le dezvolta ei înşişi. Astfel că unii pacienţi care nu se confruntă cu o angoasă pe parcursul copilăriei, o pot dezvolta la maturitate.
În alte cazuri, datorită unei traume cum ar fi moartea unei persoane, accidentarea sau abuzul, pacientul va dezvolta în timp o fobie. Fobiile pot fi dobândite şi prin sugestie indirectă voită sau nevoită.
Cum se clasifica fobiile? Ce se întâmplă în corpul persoanei care suferă de fobie?
Fobiile pot fi clasificate în două mari categorii, conform clasificării clasice, şi anume frică de obiecte specifice sau de spaţii deschise. Fobiile pot face referire la obiecte şi la animale, fiind cel mai adesea înnăscute sau dobândite, fobiile de spaţii închise sau deschise, de situaţii sociale sau de situaţii naturale.
Fobia este asociată de regulă cu hipersecreţia de adrenalină care accelerează toate sistemele sau componentele din sisteme şi care pregăteşte organismul pentru o situaţie viitoare de stress.
Concomitent, persoană care suferă de o fobie începe să aibă un puls accelerat, o respiraţie din ce în ce mai rapidă. În cazul fibrilaţiei, inima nu mai are contracţii eficiente din cauza unei viteze prea mari.
În plus, menţinerea organismului în starea prelungită de stress cauzată de fobie poate duce la o criză sau un atac de panică, la senzaţii de ameţeală sau de pierdere a echilibrului.
Indiferent de prescripţia medicală pentru tratarea fobiei, este necesar ca pacientul să meargă la psiholog, la specialistul care îl va ajuta să depăşească această frică şi situaţii de panică, psihoterapia având la bază un fundament foarte puternic care este menit să amelioreze simptomele şi să depăşească teamă.