Fitch menține ratingul BBB-, cu perspectivă negativă pentru București

Fitch menține estimarea conform căreia performanța operațională și ratele de îndatorare ale orașului vor rămâne la evaluarea „BBB+” pe termen mediu.

În continuare, profilul de creditare pentru București rămâne „BBB+”. Perspectiva negativă este dată de ratingul național.

Fitch arată că există un risc moderat spre ridicat privind capacitatea Bucureștiului de a acoperi datoriile.

Acest aspect s-ar putea deteriora în mod neașteptat, fie din cauza veniturilor mai mici decât cele așteptate sau a cheltuielilor peste așteptări.

Cum sunt evaluate veniturile orașului

București are surse stabile de venituri, cu perspective de creștere a acestora în conformitate cu creșterea PIB-ului național.

Veniturile din impozite și taxe au reprezentat aproape toate încasările Bucureștiului în 2020. Interesant este că veniturile din impozitele pe proprietate au reprezentat doar 13% din total.

Cu toate acestea, în urma îmbunătățirii colectării, veniturile din impozitele pe proprietate au crescut constant în ultimii ani, corelat cu creșterea pieței imobiliare.

Totuși, Fitch evaluează capacitatea Bucureștiului de a genera venituri suplimentare drept „slabă”, în concordanță cu alte orașe din România evaluate de agenție.

Ce datorii are Bucureștiul

La sfârșitul trimestrului al treilea din acest an, portofoliul de datorii al Bucureștiului era dominat de obligațiuni (50%).

Urmează credite de la instituțiile financiare internaționale (31%), credite de la Ministerul Finanțelor Publice (16%) și băncile locale (4%).

Bucureștiul este expus riscului de refinanțare, deoarece 2.220 milioane lei, 66% din datoria sa directă la sfârșitul lunii septembrie 2021 are o un termen de rambursare global.

Există trei obligațiuni (555 milioane lei fiecare), care vor ajunge la scadență în 2022, 2025, 2028 și un împrumut de 555 milioane lei cu scadență în 2023.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.