Filamentul de policarbonat (PC) și informații despre imprimantele 3D

Ce este un filament?

Filamentul este componenta de bază a unei imprimante 3D, acesta constituind materialul din care sunt realizate straturile 2D, straturi care intră în construirea obiectului 3D prin stratificare în procesul aditiv al imprimantei.

Există filamente de diferite materiale cum ar fi:

  • filament policarbonat pc;
  • filament acid polilactic pla;
  • filament stirat de acrilonitril butadienă abs;
  • filament tereftalat de polietilenă petg etc.

Acestea fiind cele mai uzuale materiale folosite pentru filamente, regăsindu-se într-o mare varietate de culori și diametre.

Ce este policarbonatul?

Policarbonatul (PC) este un material folosit frecvent pentru filamentele imprimantelor 3D datorită caracteristicilor sale principale: rezistența ridicată la căldură și duritatea.

Totodată are și o proprietate higroscopică (de a absorbi umezeala din aer), iar din această cauză necesită un mediu închis.

Pentru filamentele din policarbonat este recomandată o imprimantă 3D cu un spațiu închis și o temperatură foarte ridicată, dacă aceasta din urmă lipsește și imprimanta lucrează cu temperaturi scăzute, există riscul de răcire bruscă între straturile 2D ceea ce poate duce la separarea acestora, având un rezultat nefavorabil.

Patru detalii interesante despre utilizarea imprimarea 3D cu filamente de diferite materiale

  1. Cu ajutorul unei imprimante 3D sunt realizate peste 90% din bijuterii, acest domeniu fiind printre primele în care s-a folosit procesul de printare 3D. Inițial matrițele bijuteriilor erau realizate din ceară, prelungind timpul de finisare al produsului, însă o dată cu apariția tehnologiei 3D, această industrie a început imediat să o folosească pentru a economisi timp.
  1. Tehnica dentară este un alt domeniu în care imprimanta 3D a adus o serie de avantaje, la fel ca la celelalte, în principal scurtarea duratei de lucru și precizia cu care piesele sunt structurate. Folosind aceeași tehnologie de stratificare, prin proces aditiv, se pot realiza coroane, proteze, punți dentare, bonturi dentare pentru implante și multe altele.
  1. De asemenea, în momentul actual se realizează un studiu despre crearea unei imprimante 3D inovative care ar putea depune straturi de celule pentru a crea organe artificiale cum sunt rinichii sau vasele de sânge; așadar există posibilitatea apariției unei imprimante 3D care nu lucrează pe bază de filament.
  1. Poate prețurile imprimantelor 3D sunt destul de mari, mai ales a celor care folosesc filament PC, însă dacă vrei să investești într-una și te gândești la a-ți deschide propria afacere care se bazează imprimarea 3D, banii investiți vor fi câștigați înapoi după un timp relativ scurt. Tot mai multe persoane sunt interesate în această aparatură și obiectele rezultate, iar pe lângă asta imprimanta folosește foarte puține materiale, utilizând mereu excesul de la imprimarea anterioară.

Așadar, revenind la subiectul inițial, imprimanta recomandată pentru folosirea optimă a filamentului de policarbonat nu se găsește la un preț tocmai accesibil, un preț imprimantă 3D poate varia de la 27.000 ron (imprimanta Formlabs Form 3) până la 145.000 ron (imprimanta 3D Builder Extreme 2000 Pro); cea din urmă fiind una dintre cele mai profesionale aparate de printat 3D având unul din cele mai mari volume de pe piață (700 x 700 x 1700 mm).

Prin urmare, dacă există dorința de a investi într-o imprimantă profesională, pentru domenii care necesită o capacitate mai mare de printare, este recomandată una din imprimantele menționate mai sus, în special cea Builder Extreme 2000 Pro.

- Publicitate -

8 din 10 români riscă să își piardă dinții de la vârsta de 40 ani

Parodontoza a devenit cea mai întâlnită afecțiune în România, astfel că 8 din 10 persoane care ajung în cabinetul...

Retailerul polonez HalfPrice pregătește un magazin în AFI Brașov

Retailerul polonez HalfPrice pregătește deschiderea unui magazin de două etaje în AFI Brașov. Este a treia unitate din centrele...