Festivalurile au adus zboruri pline și creștere a numărului de bilete de avion vândute spre Cluj-Napoca

Conform estimărilor Vola.ro, în săptămânile festivalurilor Electric Castle și Untold aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a înregistrat cu până la 40% mai mulți călători decât într-o perioadă normală.

În perioada 30 iulie – 4 august 2019 (săptămâna festivalului Untold) au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 40% mai mulți călători față de săptămâna precedentă, în timp ce în perioada 15 – 21 iulie 2019 (săptămâna Electric Castle) au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 37% mai mulți călători față de săptămâna precedentă (7 – 14 iulie 2019).

Biletele de avion s-au rezervat încă din luna noiembrie 2018

În cazul ambelor festivaluri, zborurile au început să se ocupe încă din luna noiembrie, 2018. Primele rezervări de bilete de avion pe perioada festivalului Untold au fost făcute încă de pe 11 noiembrie 2018, ziua în care au fost anunțate datele ediției din 2019. Este vorba despre o rezervare de 4 persoane, pe ruta București – Cluj-Napoca și retur, cu Tarom, în valoare de 452 euro – 113 euro de persoană  (taxe și bagaje incluse).

Primul bilet de avion cu destinația Cluj-Napoca în perioada desfășurării festivalului Electric Castle a fost cumpărat pe 21 noiembrie, ziua în care au fost anunțați primii artiști care urmau să concerteze pe scena festivalului. Prețul biletului pe ruta București – Cluj-Napoca (și retur) a fost de 123 euro, pentru un zbor cu Tarom.

Cerere mai mare și bilete de avion mai scumpe în perioada festivalului Untold

Turiștii care și-au dorit să participe la festivalurile din vestul țării au plătit între 80 și 401 de euro pentru biletul de avion. Dacă pentru biletele de avion cu date de călătorie în perioada festivalului Electric Castle prețul mediu a fost de 158 euro, în timpul festivalului Untold prețurile au fost cu până la 20% mai mari.

În medie, un bilet dus-întors pe ruta București – Cluj-Napoca în perioada festivalului Untold a costat circa 194 de euro.

Peste 50% dintre rezervările de bilete de avion pentru festival se fac last minute

Dacă pentru o vacanță termenul mediu pentru rezervarea biletelor de avion este de aproximativ 6 săptămâni, în cazul festivalurilor, turiștii și-au rezervat în proporție covârșitoare biletele de avion cu aproximativ 2 săptămâni înainte de eveniment.

Conform analizei realizate de Vola.ro, aproximativ 5% dintre rezervările atât pentru Electric Castle, cât și pentru Untold au fost făcute încă din 2018, 10% au făcute în primele luni din anul 2019 și aproximativ 30% au fost făcute în lunile mai-iunie 2019.

Dintre călătoriile în perioada festivalului Electric Castle, 53% au fost rezervate în luna iulie, iar pentru cele din perioada festivalului Untold, 60% au fost rezervate în luna iulie, 2019, cu doar câteva săptămâni înainte de startul evenimentelor.

Cel mai scump bilet de avion vândut pentru perioada festivalului Untold a costat 401 euro (preț pentru o persoană) și s-a înregistrat pe ruta București – Cluj Napoca și retur, cu Tarom. Biletul a fost cumpărat pe 31 iulie. Cel mai scump bilet de avion spre Cluj-Napoca, vândut pentru perioada Electric Castle, a costat 340 de euro (ruta București – Cluj-Napoca, cu Tarom) și a fost cumpărat pe 10 iulie.

94% dintre rezervări au fost achitate cu cardul.

Cele mai multe rezervări au fost făcute pentru călătorii individuale. 73% dintre rezervările din perioada festivalurilor au fost făcute pentru o persoană, 20% pentru bilete de cuplu și doar 7% pentru grupuri.

Conform datelor Institutului de Statistică, Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea din țară după numărul de pasageri, primul fiind aeroportul „Henri Coandă” Otopeni. Peste 30 de zboruri zilnice aterizează la Cluj-Napoca și alte aproximativ 35 de zboruri zilnice decolează de la Cluj-Napoca, dintre care aproximativ 5 curse zilnice spre București, dar și spre orașe din afara țării precum Munchen, Frankfurt, Istanbul sau Varșovia.

Topul zilelor: între 15 și 20% dintre festivalieri au sosit la Cluj-Napoca în ultima zi de festival

18% dintre festivalierii care au călătorit cu avionul la Electric Castle au sosit la Cluj-Napoca pe 16 iulie, chiar în prima zi de festival, în timp ce 17% dintre ei au aterizat pe 19 iulie, zi in care cap de afiș au fost

cei de la Florence & The Machine. 15% dintre călători au ajuns la Cluj-Napoca în ultima zi de Electric Castle, pentru a-i vedea pe cei de la Thirty Seconds to Mars.

20% dintre festivalierii care au călătorit cu avionul spre Untold au sosit la Cluj-Napoca pe 2 august, zi în care headliner-ul festivalului a fost Armin Van Buuren. În ultima zi de festival, când pe scenă a urcat Robbie Williams, au ajuns la Cluj-Napoca 18% dintre călători, în timp ce pe 31 iulie, în prima zi de festival, au aterizat 17% dintre festivalieri.

Cea mai solicitată rută: București – Cluj-Napoca

Majoritatea biletelor dus-întors în perioada festivalurilor au fost pe ruta București – Cluj-Napoca, dar printre orașele de plecare s-au numarat și Constanța, Nisa, Varșovia, Veneția, Bruxelles, Milano sau Londra.

- Publicitate -

LPP a deschis al doilea depozit din România, dedicat vânzărilor online

Unitatea de 40.000 mp din România este al doilea centru de fulfillment gestionat de grupul polonez LPP în țara...

Al doilea Annabella Retail Park se deschide pe 1 august, la Râmnicu Vâlcea

Al doilea strip-mall Annabella Retail Park se va deschide pe 1 august la Râmnicu Vâlcea. Acesta are o suprafață...