Municipiul Făgăraș va implementa un proiect integrat prin care dorește să investească fonduri europene pentru modernizarea unei școli și a peste 6,5 km de străzi urbane.
Valoarea totală a investițiilor pentru ”Modernizarea Școlii Gimnaziale nr.7 și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în municipiul Făgăraș” este de peste 19,2 milioane lei, care se adaugă investițiilor în valoare totală de peste 27 milioane lei, deja demarate în acest oraș din județul Brașov pentru reabilitarea Cetății și pentru eficientizarea energetică a patru blocuri de locuințe.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Modernizarea Școlii Gimnaziale nr.7 și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în municipiul Făgăraș” are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din oraș, precum și a celor din localitățile apropiate, prin abordarea integrată a nevoilor identificate la nivel local și prin îmbunătățirea ofertei educaționale, corelat cu infrastructura publică. Astfel, prin intermediul proiectului se urmărește consolidarea și reabilitarea clădirii existente a Școlii Gimnaziale nr. 7 și extinderea acesteia cu un nivel, dar și realizarea dotărilor aferente, inclusiv cu un lift exterior, construirea unei noi săli de sport, activități completate cu reabilitarea și modernizarea infrastructurii stradale pe 11 străzi, în lungime de peste 6,5 km.
Școala Generală nr. 7 este situată pe strada Dr. loan Senchea, nr 104B, pe un teren în suprafață de peste 4100 mp, din care amprenta la sol a construcției este de circa 750mp.
În vederea eficientizării funcționale, se va consolida structura de rezistență a celor două corpuri de clădire și se va extinde suprafața construită cu un corp de clădire nou, ce va adăposti sala de sport, iar imobilul existent va fi supraetajat cu un nivel. Întreaga clădire va fi reabilitată termic și va fi înlocuită instalația interioară de distribuire a agentului termic, dar și tâmplăria existentă cu tâmplărie cu grad de eficiență crescut. Spațiile interioare existe vor fi recompartimentate, finisajele existente vor fi înlocuite, iar în exterior se vor reface trotuarele perimetrale și se va realiza conformarea clădirii la cerințele de acces pentru persoanele cu dizabilități. Evident că proiectul prevede și înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice și de hidranți interiori și exteriori pentru consolidarea mijloacelor de apărare împotriva incendiilor. Toate sălile de clasă, dar și sala de sport nou construită vor fi dotate cu mobilier nou, iar grupurile sanitare vor fi complet înnoite.
Pentru componenta referitoare la modernizarea străzilor, este vorba de arterele Azotului, Câmpului, Vasile Alecsandri, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Bălcescu, Mihai Eminescu, 1 Decembrie 1918, Titu Pertia, I.M. Klain, Salcâmului și Uniunii. Proiectul prevede reabilitarea, ranforsarea unde este cazul, și asfaltarea celor 6589 metri liniari de infrastructură pe aceste străzi, dar și reabilitarea sau construirea de trotuare, acolo unde nu există și amenajări pentru scurgerea apelor pluviale.
Bugetul întregului proiect este de 19.221.707,09 lei, din care peste 18.15 milioane lei (adică aproximativ 3,9 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.