Aurul ca și metal este cunoscut din cele mai vechi timpuri, găsindu-se răspândit în stare nativă în natură și putând fi obținut ușor în cantități mici. Se bănuiește că aurul a fost descoperit înaintea cuprului.
Aurul este unul dintre cele mai urmărite metale prețioase și mărfuri și este considerat un refugiu sigur în perioadele de incertitudine.
Deși prețul aurului ar putea cunoaște un grad ridicat de volatilitate din cauza factorilor de risc inerenți, metalul prețios a fost considerat o investiție stabilă și sigură pe termen lung.
Ce determină prețul aurului?
Unul dintre principalii factori determinanți ai prețului aurului, la fel ca în cazul tuturor materiilor prime, este oferta și cererea. Pe măsură ce cererea de aur crește peste ofertă, prețul aurului va crește, la fel cum este adevărat și contrariul.
Prețurile aurului sunt afectate de politica monetară, geopolitică, dezastrele naturale și dolarul american. Riscul geopolitic este un factor cheie al aurului. În perioadele de incertitudine, prețul aurului va avea tendința de a crește.
De exemplu, dacă există o problemă politică sensibilă, un referendum, un război civil sau o lipsă de încredere într-un oficial ales, impactul poate fi observat prin schimbări în prețul aurului.
Deoarece prețurile aurului sunt cotate de obicei în dolari americani, un dolar slab va determina creșterea prețurilor aurului, în timp ce un dolar puternic va împinge prețurile aurului în jos.
La începutul anului 2014, gramul de aur conform cursului BNR era de 130,3037 lei și pe 23 decembrie 2021, BNR era cotat la 252,2519 lei. Iar dacă verificăm și mai mult în trecut, în 2005 gramul de aur era 35 de lei.
Oricine ia în considerare o investiție sau o tranzacție cu aur ar trebui să țină cont de factorii care determină prețul aurului și să fie în permanență la curent cu peisajul politic global.