Fabricarea produselor din carne: 51% dintre companii, risc de insolvență

Analiza Coface a cuprins un univers total de 369 de firme care au depus declarațiile financiare privind activitatea desfășurată în 2016. Conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, acestea au generat o cifră de afaceri totală de 5,78 MLD RON.

Cifra de afaceri a companiilor cu domeniul de activitate Fabricarea produselor din carne (inclusiv carne de pasăre) – CAEN 1013 a crescut în 2016 cu 2%, spre deosebire de 2015, când creșterea a fost de 5%.

Numărul companiilor care activează în acest sector s-a menținut constant în 2016, comparativ cu 2015, fiind în ușoară evoluție față de anii anteriori.

Totuși, avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2016 este sub media națională de 4%, iar creșterea ușor semnificativă a acesteia, de 2%, este invers proporțională cu scăderea numărului de jucători din sector (1%). Acest fapt se datorează creșterii cifrei de afaceri a companiilor deja existente pe piață și probabilității ridicate ca majoritatea firmelor ce au ieșit să fie din cele care nu au avut venituri.

51% din companii, risc de insolvență ridicat

Din totalul celor 369 de companii care activează în sectorul analizat și care au depus declarațiile financiare pentru 2016, un număr de 272 au raportat venituri, iar pentru acestea Coface România a concluzionat că:

  • 51% prezinta un risc de insolvență ridicat;
  • 22% prezintă un risc de insolvență mediu;
  • 27% prezintă un risc de insolvență scăzut.

Anul 2016 a fost marcat de o creștere marginală a veniturilor, datorată în proporție ridicată  firmelor existente pe piață.

Sectorul fabricării produselor din carne surprinde principalele caracteristici ale unei concurențe monopolistice, marcată de:

  • Un număr mare de firme oarecum independente, fiecare în parte cu o capacitate redusă de influență sau control al pieței;
  • Bariere reduse pentru comercianți privind intrarea sau ieșirea din piață;
  • Bariere reduse pentru cumpărători, care pot găsi servicii substitut relativ ușor.

Analizând acest context concurențial, reiese că firmele din sector își plătesc greu datoriile (ciclul de conversie a banilor este negativ), pentru că preferă să aloce resursele atrase pe termen scurt către investițiile pe termen lung (nu respectă principiul maturității resurselor, ceea ce amplifică riscul unui dezechilibru financiar).

Companiile din sectorul analizat au o lichiditate fragilă, foarte expusă unor șocuri negative care pot veni din partea neîncasării creanțelor sau scăderii vânzărilor. În această industrie, firmele au raportat o durată medie de încasare a creațelor, cu ușoare fluctuații în ultimii patru ani, dar sub nivelul raportat la nivel național, chiar și în rândul companiilor foarte mici sau foarte mari. Durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat a scazut de la 54 de zile, nivelul din 2009, la 47 in 2016, în timp ce media la nivel național în aceeași perioadă analizată a crescut de la 92 de zile la 93 zile”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, Analist Economic, Coface România.

„Din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat și a dosarelor în instanță, situația înregistrată până în Decembrie 2017 în sectorul fabricării produselor din carne arată o îmbunătățire considerabilă față de punctele maximale din 2013, respectiv 2014. Această evoluție pozitivă a fost anticipată încă din 2016, când a fost observată o îmbunătățire a termenelor de plată către furnizori și o ușoară scădere a duratei de încasare a creanțelor, fapt ce denotă o disciplinare a companiilor și o ameliorare a indicatorilor de bilanț. Totuși, sectorul analizat rămâne extrem de polarizat, trei pătrimi dintre companii au o pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 3%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector. Rezultatul net a fost în ușoară scădere în 2016 față de anul anterior, situându-se sub media națională, iar 37% din companii au înregistrat venituri în scădere”, a precizat Alexandru Fotia, Analist Economic, Coface România.

Valoarea datoriilor la ANAF a crescut

În ceea ce privește datoriile către Bugetul de Stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarcă urmatoarele: deși numărul companiilor cu datorii a scăzut (în special din cauza pragurilor stabilite de ANAF, începând cu obligațiile restante la 31.12.2016, în baza cărora se publică doar lista companiilor cu datorii peste un anumit prag), valoarea acestora a crescut în aceeași perioadă, fiind mai mare decât în anii anteriori.

De asemenea, este de remarcat faptul că peste două treimi din companiile care figurează cu datorii la 30.09.2017 (25 din 35) au mețiuni de insolvență sau faliment. În 2016, aproximativ 22% din companiile din industrie au avut datorii la Bugetul de Stat, situație care pare să se fi îmbunătățit în 2017, când 12% din firme au figurat cu datorii.

- Publicitate -

Burger King continuă expansiunea pe plan local cu un restaurant la Târgu Mureș

Burger King își continuă planul de expansiune în România și deschide un nou restaurant în Shopping City Târgu Mureș....

Lidl a ajuns la afaceri de 22,4 miliarde lei și un profit de circa un miliard de lei

Lidl a încheiat anul calendaristic 2023 cu o cifră de afaceri consolidată de 22,4 miliarde de lei net, un...