Expunerea la lumina naturală îți poate îmbunătăți starea de spirit

Potrivit Centrului de Cercetare pentru Iluminat din SUA, aproximativ 5% din populația mondială este afectată de un fel de depresie, denumită tulburarea afectivă sezonieră (Seasonal Affective Disorder – SAD), caracterizată prin episoade depresive recurente în perioadele de toamnă și iarnă.

În timp ce cauza senzației de melancolie sau depresie nu este cunoscută, studiile din ultimii 20 de ani au demonstrat că expunerea la lumina naturală influențează în mod semnificativ starea noastră de bine și poate contribui la reducerea simptomelor tulburărilor afective sezoniere.

Printre simptomele SAD se regăsesc atât intensificarea sentimentului de depresie, scăderea interesului pentru toate activitățile sau pentru majoritatea lor, o stare de somnolență și de iritabilitate, cât și creșterea poftei de mâncare, în special carbohidrați și, în consecință, luarea în greutate.

Un studiu recent realizat de YouGov, efectuat în Europa și America de Nord, a arătat că șapte din zece oameni (69%) cred că lumina naturală le influențează starea de spirit.

„Timpul petrecut în aer liber, în lumină naturală, s-a dovedit a fi un factor de stabilizare a nivelului de serotonină și un factor declanșator al endorfinelor care te fac să te simți mai fericit, ceea ce duce la o stare de spirit mai bună. De aceea încurajăm oamenii să se înconjoare cu lumină naturală, chiar și pentru o jumătate de oră în această zi de luni, pentru a-și îmbunătăți dispoziția și pentru a se simți mai pozitivi”, declară Noemi Ritea, Manager General VELUX România.

­­Pentru cei care sunt nevoiți din diverse motive să rămână în interior, este timpul să regândim modul în care trăim în spațiile închise și să ne asigurăm că facem toate eforturile pentru ca mediul interior să devină unul sănătos. Iată șase pași simpli prin care putem reîmprospăta aerul din interior:

  • Deschideți ferestrele de trei până la patru ori pe zi, pentru a permite ca aerul curat să pătrundă în încăperi;
  • Mențineți închise ușile în baie și porniți ventilatorul de aspirație sau deschideți o fereastră atunci când faceți duș;
  • Porniți ventilatorul hotei atunci când gătiți și deschideți geamurile;
  • Nu ardeți lumânări;
  • Uscați hainele în mediul exterior;
  • Faceți curățenie regulat.
- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...