Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică locală

Piața de e-commerce din România a atins o valoare de 7,7 miliarde euro în 2024 și se estimează că, până în 2029, rata medie de creștere anuală va fi de 7,5%

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice, conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield.

Țara noastră se conturează deja ca nod logistic de referință în Europa Centrală și de Est datorită poziției sale strategice și costurilor competitive. Zonele cheie pentru expansiunea sectorului logistic includ București – Ilfov, Timișoara, Cluj – Napoca și Brașov, orașe cu infrastructură dezvoltată și acces facil la principalele coridoare de transport.

Cei mai mari ocupanți din comerțul on-line operează spații industriale și logistice de aproximativ 1 milion de metri pătrați, reprezentând atât proiecte închiriate, cât și parcuri aflate în proprietate, reprezentând 10% din stocul de astfel de spații la nivel național. De asemenea, companiile de e-commerce se află în top 5 ai celor mai mari ocupanți de spații logistice din România.

Creștere puternică a segmentului de comerț online în anii viitori

Pandemia a accelerat tranziția către comerțul online, multe afaceri mutându-și activitățile în mediul digital. În 2024, numărul cumpărătorilor online a crescut semnificativ, ajungând la 10,2 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 55% din utilizatorii de internet din România. Se estimează că piața de e-commerce din România va genera 47,8 miliarde de euro între 2025 și 2029.

O oportunitate semnificativă de creștere a pieței digitale o reprezintă, numărul redus de companii din România care vând online, ponderea acestora fiind aproape la jumătate din media UE, deși rata de penetrare a internetului este de aproape 94% și mai mult de jumătate dintre români cumpără online.

Creșterea comerțului transfrontalier, mai ales în contextul aderării la spațiul Schengen, va stimula cererea pentru locații logistice aproape de graniță, în special în vestul și sudul României, în orașe precum Arad, Timișoara, Giurgiu sau zone metropolitană extinsă a Bucureștiului.

Un alt trend pe care ce poate fi observat pe piața locală, urmând evoluțiile din piețele europene și care ar putea avea influență asupra pieței de logistice, îl reprezintă vânzarea de produse second-hand, produse ce câștigă teren și în România. Datele disponibile arată că mai mult de jumătate dintre români cumpără îmbrăcăminte pre-purtată.

CITEȘTE ȘI | Căutările pe Google pentru „laptop” au atins cote maxime în aprilie

- Publicitate -

Vinerea Mare, ziua cu cele mai multe comenzi înregistrate pe Glovo

Anul trecut, în Vinerea Mare s-a înregistrat cel mai ridicat volum de comenzi prin platforma Glovo din cele trei...

Cum arată centrul de fulfillment operat de Helpship în CTPark Oradea

Helpship operează un centru logistic de 20.000 mp și spații de birouri de 1.200 mp, situate în CTPark Oradea,...