ESOP: În 2014 tranzacțiile cu spații de birouri de peste 3.000 mp au dominat piața

 

.
.

În prima jumatate din 2014,  piata inchirierii spatiilor de birouri a cunoscut o schimbare radicala de structura, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ponderea cea mai mare revenindu-le tranzactiilor cu spatii de peste 3.000 mp, cu 44% din total, o pondere mai mult decat dubla fata de anul trecut –cand a fost 21%.

Altfel spus, in S1 2014, segmentul tranzactiilor mari a luat o felie mai lata de pizza, dintr-o pizza si mai mare ca in 2013 – piata totala fiind la randul ei in crestere cu 27%.

Piata inchirierilor de birouri isi pastreaza si in S1 2014 dinamismul observat in ultimii doi ani, ceea ce ne sustine opinia ca increderea managerilor in economia romaneasca inregistreaza un trend ascendent. Speram ca semestrul doi din 2014 sa fie la fel de activ si atat companiile mari cat si companiile medii sa accelereze procesul de relocare in sedii cu o calitate mai buna,, deoarece piata ofera solutii competitive in acest moment”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Anul trecut, primul semestru a fost dominat de tranzactiile de relocare cu spatii de pana in 1.000 mp, acestea ocupand o pondere de 40% din totalul pietei (conform graficului de mai jos).

 II. Piata birourilor din Bucuresti a crescut cu 27% fata de anul trecut

Per total, in S1 2014 piata tranzactiilor cu spatii de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 mp, in crestere cu 27% fata de S1 2013.

Este al doilea an consecutiv in care piata de birouri din Capitala creste in primul semestru, acesta fiind un semn ca intreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, in ceea ce priveste tranzactiile de birouri.

III. Schimbari pozitive in structura generala a pietei de birouri din S1 2014

Motorul pietei de birouri in S1 2014 a fost segmentul de relocare, care a fost in crestere cu 61%, spre deosebire de segmentul reinoirilor de contracte, aflat in scadere cu 33%.

In prima jumatate din 2014, volumul spatiilor tranzactionate de catre chiriasi noi, cunoscute ca tranzactii de relocare a intrecut volumul spatiilor pentru care s-au reinoit contractele vechi de inchiriere. Astfel, relocarile au totalizat 106.750 mpsi au intrecut reinorile de contracte, care au totalizat doar 25.259 mp si au suferit un recul, cu 33%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vedete au fost tranzactiile de preinchiriere si de expansiune a spatiilor de birouri, acestea inregistrand cresteri notabile fata de aceeasi perioada a anilor trecuti, ele reprezentand de altfel si un semn pozitiv pentru viitorul acestei piete –conform graficului de mai sus.

- Publicitate -

O bună parte din români folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal

Un procent de 40% dintre românii din mediul urban folosesc aplicații de AI cel puțin săptămânal, iar 28% la...

Dimitrie Pompeiu, zona de birouri cea mai căutată în primul trimestru din 2024

După primele 3 luni ale anului curent sectorul de birouri din București înregistrează o creștere în cea ce privește...