Diagnosticul de entorsa este pus în cazul ruperii sau întinderii ligamentelor unei articulații.
De obicei, factorii ce cauzează entorse la nivelul membrelor inferioare și superioare sunt de natură mecanică, fiind provocați de accidente rutiere sau de muncă, pășitul incorect, sau de impactul produs în timpul desfășurării unei activități sportive.
Factorii de risc pentru producerea entorselor pot avea legătură cu genetica, înaintarea în vârstă (scăderea densității osoase), expunerea în fața unor condiții de lucru periculoase, purtarea unu echipament neadecvat pentru un anumit tip de sport. Mai multe despre cauzele, simptomele, tratamentul și prevenirea acestei probleme medicale, chiar acum:
Care sunt cauzele pentru producerea entorselor?
Entorsele pot fi identificate atât la nivelul mâinilor, cât și la nivelul picioarelor. Din punct de vedere anatomic, factorii ce duc la producerea acestora sunt: subdezvoltarea musculaturii de susținere, structura osoasă cu densitate redusă, sănătatea precară a ligamentelor.
Atunci când există probleme la nivelul musculaturii de susținere, oaselor specifice și ligamentelor articulațiilor, orice mișcare bruscă sau accidentale, precum și impactul ce solicită aceste zone peste limitele maxime de elasticitate, pot cauza entorse.
Exemple în care se pot produce acestea:
- pășitul pe suprafețe neuniforme / înclinate
- aterizarea greșită pe suprafața solului
- pivotările incorecte în timpul mersului pe tocuri
- șocurile fizice produse de accidentele rutiere, sau cele petrecute la locul de muncă
- căzăturile cu impact pe mână, în cazul unor activități sportive precum schiatul, snowboardingul, patinajul artistic, tenisul, fotbalul, baschetul sau sporturile de contact
Ce simptome pot indica producerea unei entorse?
Simptomele sunt determinate de complexitatea patologiei. Entorsele sunt de trei grade:
- Gradul I – leziuni structurale la nivel microscopic, manifestate printr-o ușoară sensibilitate dureroasă la nivel locală, fără afectarea mobilității și a stabilității articulare
- Gradul II – ruptură parțială a ligamentului, însoțită de umflarea vizibilă a zonei, durere și sensibilitate ridicată, însă fără instabilitate articulara sau cu o forma ușoară de instabilitate
- Gradul III – vorbim despre o entorsă severă, cauzată de o ruptură completă a ligamentului, cu umflarea zonei, durere și instabilitate articulară.
Cum se tratează în mod corect entorsele?
În urma unui consult de specialitate, medicul ortoped poate identifica posibile leziuni la nivelul musculaturii, nervilor și vaselor de sânge din zona afectată. Complementar, evaluarea imagistică are rolul de a stabili cu certitudine amplitudinea leziunilor suferite.
În cazul formelor ușoare, entorsele se pot trata acasă, prin imobilizarea zonei afectate și evitarea oricărei forme de efort concentrate asupra acesteia. Vezi ortezele de mana de la Ina Medical & Sport și alege un model ce poate oferi stabilitate și confort în regiunea respectivă.
De asemenea, aplicarea de comprese cu gheață se dovedește o măsură utilă pentru ameliorarea simptomelor unei entorse ușoare. Acestea se țin pe suprafața zonei lezate, pentru aproximativ un sfert de oră, de 8-10 ori pe zi.
În cazul formelor severe, atunci când ligamentele încheieturii sunt rupte parțial, pe lângă măsurile mai sus amintite, vor fi necesare o posibilă intervenție chirurgicală, precum și un protocol de recuperare postoperatorie, stabilit alături de medicul specialist.
După perioada de imobilizare (prin gips sau orteză), este recomandată terapia manuală, proces ce poate dura între 10 și 12 săptămâni, în funcție de gravitatea problemei medicale. Terapia manuala are rolul de a minimiza riscul de recidivă, dar și de producere a artrozei.
Prin ce măsuri se poate preveni producerea entorselor?
Principala recomandare pe care o oferă specialiștii ortopezi, pentru minimizarea riscului de entorsă, este evitarea factorilor de risc amintiți în prima parte a acestui articol. Secundar, se recomandă menținerea unei forme fizice cât mai bune, prin exerciții de întindere și tonifiere.
Persoanele cu o greutate optimă sunt mai puțin predispuse la producerea entorselor, așadar, atenție la numărul de kilograme, ce afectează în mod direct stabilitatea de la nivelul încheieturilor genunchilor și picioarelor. Protejarea acestora se poate realiza cu ajutorul unor orteze speciale, sau al unor benzi de rigiditate ridicată, conform recomandărilor medicului.
În perioada de recuperare, este indicat să se evite orice tip de efort concentrat pe zona lezată. Pentru a se preveni recidiva, se vor evita: mersul pe suprafețe înclinate, sporturile de contact sau care presupun schimbări bruște ale poziției, purtarea pantofilor cu toc etc
Traumatismele specifice entorselor pot fi vindecate în mod complet, atunci când se diagnostichează corect și se ține cont de toate recomandările medicului specialist. Prevenirea și asistența de specialitate sunt esențiale în gestionarea acestei patologii. Așadar, în cazul unei posibile entorse, este recomandat consultul medical de urgență.